59-åring våldtog ung kvinna – sa att han gick i sömnen

Döms till två års fängelse och skadestånd

MALMÖ. Den 59-åriga mannen våldtog en ung kvinna i sin bostad efter en fest. Mannen förklarade det hela med att han led av sexsomni och att han utfört handlingarna i sömnen

Det var i slutet av december 2016 som den 25-åriga kvinnan blev hembjuden till 59-åringen på fest. De två var bekanta sedan tidigare och kvinnan hade sovit över hos mannen tidigare. Hon betraktade honom som sin vän och har i förhör uppgett att hon ”litade på honom”.

När kvinnan anlände till festen fick hon först en stark drink av 59-åringen. Därefter blev hon bjuden på en öl och blandade även en svag drink till sig själv. Mer än så minns inte kvinnan att hon druckit.

Enligt RMV:s analysrapport framgår dock att kvinnan haft över 2,5 promille alkohol i blodet under natten.

Till följd av den höga berusningen somnade kvinnan på 59-årigens soffa, där hon bäddades in i en filt.

Festdeltagarna lämnade sedan festen.

När kvinnan vaknade på morgonen låg hon fortfarande nerbäddad i soffan, men till skillnad från när hon somnade hade hon när hon vaknade inga kläder på underkroppen. Kläderna låg i en hög på golvet och byxorna var ut och in, som om någon dragit av henne dem. I förhör har hon även berättat att hon var öm i sitt underliv och att det luktade sex.

Under den rättsmedicinska undersökning som gjordes i samband med händelsen säkrades sperma både på och i kvinnan som bekräftade att hon haft både vaginalt och analt samlag eller penetrering likställt med detta.

Efter en topsning av alla festdeltagare kunde sperman med mycket hög sannolikhet knytas till den nu dömda mannen.

59-årigen har i förhör nekat till att han medvetet skulle ha utnyttjat kvinnan sexuellt. Han medger dock att det finns en möjlighet att han gjort detta i sovande tillstånd, då han uppger sig lida av sexsomni.

Om mannen gått i sömnen när han utförde handlingen innebär det att han ska ha gått upp från sin säng, gått till rummet där kvinnan låg och sov, tagit av henne den filt som hon hade över sig, tagit av henne byxor och trosor och sedan lagt henne tillrätta för samlag. Därefter ska han ordnat sin klädsel, lagt på målsäganden filten och gått tillbaka till sovrummet där han somnat i sin säng.

Detta händelseförlopp anses av rätten vara så orimligt att påståendet om sexsomni kan lämnas helt utan avseende, skriver tingsrätten.

Då kvinnan befunnit sig i en särskilt utsatt situation till följd av berusning döms mannen nu till två års fängelse, samt att betala 120 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Publicerad 05 March 2018 13:54

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen