Trots kylan – kommunen stänger härbärge

Alla hemlösa i Malmö räknas inte som hemlösa

MALMÖ.

Oavsett hur kallt det är stänger Malmös nattöppna härbärge för EU-migranter på onsdag morgon. Som alternativ erbjuds i stället en sittplats i Crossroads lokaler.

Av
Maja Bergqvist

– Vi har redan haft öppet en vecka längre än vad som står skrivet i handlingsplanen, just på grund av kylan, säger Ann Söllgård, avdelningschef vid Malmö stad.

Det är den numera nedlagda sociala resursförvaltningen som tog fram handlingsplanen. Nu har istället arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö inlett ett samarbete med stadsmissionen och pingstkyrkan.

– När det är under fem minusgrader eller om SMHI går ut med en klass 2-varning öppnar Crossroads upp sina lokaler även nattetid. Där kan EU-migranterna få tak över huvudet, men ingen sovplats. De får sittplatser, säger Ann Söllgård.

Hon säger också att de EU-migranter som inte hittat ett boende kan erbjudas en biljett hem.

Johanna Nilsson är aktiv på kulturföreningen Kontrapunkt, en av många frivilligorganisationer i Malmö. Hon är kritisk till hur Malmö stad hanterar de bostadslösas situation, inte minst nu under vinterkylan.

Just nu tvingas Kontrapunkt hålla en del av sina lokaler stängda på grund av en pågående tvist med fastighetsägaren. En del av verksamheten har fått flytta.

– Tidigare kunde vi erbjuda de hemlösa i Malmö en viloplats och tak över huvudet nattetid, men eftersom en del av våra lokaler tillfälligt stängts har den möjligheten försvunnit, säger Johanna Nilsson på Kontrapunkt.

Istället har Kontrapunkt i samarbete med Svenska kyrkan och Röda korset öppnat upp ett solidaritetscenter i form av en nattöppen värmestuga. Hit kommer i genomsnitt 75 – 105 personer per natt för att söka skydd mot kylan.

– Problemet är att det finns för få billiga bostäder i Malmö. Härbärget som är öppet vintertid är endast till för EU-migranter, men det finns en rad andra hemlösa grupper i Malmö.

Johanna Nilsson nämner papperslösa, asylsökande och svenska medborgare som är skrivna på en annan ort som exempel.

– Dessa grupper omfattas inte av socialtjänstlagen. Dem kan vi inte hjälpa för de är inte hemlösa. De ska inte stanna i Sverige. EU-migranterna är inte heller hemlösa, för de har ett hem i sina hemländer, men dem hjälper vi av humanitära skäl, säger Ann Söllgård.

Johanna Nilsson tycker att Malmö Stad försvårar för frivilligorganisationerna. Hon är kritisk mot att insatserna för hemlösa inte ökat, trots att antalet hemlösa ökat.

– Det borde i alla fall gå att förenkla bygglovsprocessen. Då hade vi lättare kunnat upprätta tillfälliga akuta sovplatser till nödställda. Som det är nu finns det inga bygglov för sovsalar.

Johanna Nilsson ser ett stort engagemang hos befolkningen i Malmö. Hon säger att det finns många människor som vill bidra till ett bättre samhälle.

Härbärget för EU-migranter i Lund har öppet året om. Vad hindrar Malmö från att följa modellen i Lund?

– Ingenting förutom politisk ovilja, säger Johanna Nilsson.

Ann Söllgård är oförstående inför kritiken.

– Vi delar ut många miljoner till frivilligorganisationer varje år, men visst, samarbetet kan alltid bättre. Vi tar gärna en dialog med Kontrapunkt.

Publicerad 04 March 2018 03:41

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen