Valparna räddades från gatan – avlivades efter pappersmiss

”Efter den långa resan föll det på de sista tio meterna”

HELSINGBORG/STOCKHOLM. 19-åriga Amanda Lagerqvist är precis hemkommen från Makedonien, dit hon och hennes bästa vän Cheyenne Trejling for i förra veckan för att hämta hem fyra valpar som de räddat från gatan. Men resan fick inte det slut de hoppats på. I svenska tullen saknades ett viktigt papper som kom att kosta hundarna livet.

– Det känns helt fruktansvärt. Här hade vi lyckats ta dem hela vägen från Makedonien, med mellanlandning och boende i Aten, bara för att förlora allt hemma i Sverige. Tio meter från tullen stod de nya ägarna och väntade på sina hundar, berättar Amanda Lagerqvist.

Då hennes pojkvän har släkt i Makedonien har hon vid flera tillfällen varit på besök i landet. Hon har där förfärats över gathundarnas tillvaro, vilket gav henne idén om hur hon skulle kunna ge dem ett bättre liv.

– Som gathund i Makedonien blir man antingen förgiftad av råttgift, påkörd eller bortforslad till en soptipp där man får svälta ihjäl.

Djurvänner som de är beslutade sig Amanda och hennes bästa vän Cheyenne för att göra något åt saken.

– Vi tog kontakt med andra som gjort liknande insatser och kontaktade även Jordbruksverket vid upprepade tillfällen för att förhöra oss om vad som gällde.

På plats nere i Makedonien hade fyra valpar valts ut och placerats i fosterhem i väntan på flytten till Sverige.

– De blev undersökta, vaccinerade och chippade, enligt svenska direktiv.

Förra söndagen packade Amanda och Cheyenne sina väskor och flög ner till Makedonien för att hämta valparna. Återresan var planerad till onsdagen, men på grund av en försening missades anslutningsflyget i Aten. Tjejerna och de fyra hundarna blev därför kvar och anlände till Arlanda först på fredagen.

– När vi landade vid 11.15 tog vi först hand om hundarna som var lite uppstressade efter flygresan. Därefter begav vi oss mot utgången där de nya ägarna stod och väntade, berättar Amanda.

Men cirka tio meter från avgångshallen tog det stopp. I tullen upptäcktes att ett viktigt handelsavtal saknades bland tjejernas papper, som i övrigt innehöll både pass, vaccinationsintyg och certifikat för sällskapsdjur.

– Det var första gången som vi hörde talas om något handelsavtal. Under alla våra samtal med Jordbruksverket var det ingen som nämnt att något sådant behövdes.

Tullen meddelade att de inte kunde släppa igenom sällskapet utan att Jordbruksverket tittat närmare på pappren och flickorna fick sätta sig ner och vänta.

Efter flera timmars fick de till slut beskedet att hundarna inte fick komma in i landet.

Enligt tulltjänstemännen fanns det bara två alternativ, antingen att skicka tillbaka dem dit de kom från eller att avliva dem.

– Det första var dock inget alternativ fick vi veta då det inte skulle gå några plan till Makedonien på en vecka och hundarna fick bara stanna i Sverige i 24 timmar. Istället tvingades vi att skriva på avlivningspappren för att själva få lov att lämna flygplatsen, berättar Amanda.

I och med att tjejerna skrev på pappren åtog de sig att stå för alla kostnader i samband med avlivningen. Kostnader som kan uppgå till 10 000 kronor – per hund.

Tjejerna försökte förklara att de inte hade den typen av pengar, men fick inget gehör.

– Blir det så mycket kommer det ta flera år för oss att bli skuldfria, säger Amanda.

Foto. Privat

De nya ägarna, som stått för alla kostnader i och med resan, har dock varit väldigt förstående och stöttande.

– De har varit helt fantastiska trots att de förlorat både pengar och sina djur. Det gjorde det nästan ännu värre när vi var tvungna att ringa och berätta att hundarna var borta.

På Jordbruksverket kommenterar man det inträffade så här:

– De här hundarna var ämnade att överlåtas till en annan ägare i Sverige, då klassar vi dem som handelsdjur. Det innebär att det är ett speciellt intyg som krävs, vilket har hårdare krav. De hade ett intyg för sällskapsdjur, det är det som är den springande punkten, säger Niklas Persson, ställföreträdande enhetschef för enheten för försöksdjur och sällskapsdjur vid Jordbruksverket till Helsingborgs Dagblad som var först att rapportera om händelsen.

Trots sitt stora engagemang kommer några nya räddningsaktioner inte bli aktuella för Amanda och Cheyenne.

– Det vågar vi inte. Vi är alldeles förstörda efter det här. Kanske att vi åker ner och försöker hjälpa på plats, men vi kommer aldrig mer våga flyga med några djur. Tänk om det skulle bli fel igen.

Publicerad 03 March 2018 04:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen