Hasse Jönsson om hur "nya" The Tivoli ska växa fram

Musikentusiastens livsverk var på väg att försvinna

HELSINGBORG.

Hasse Jönsson var på väg att se sitt livsverk försvinna rakt ner i konkursens avgrundsdjupa hål. Nu har nytt syre kommit in i The Tivoli. Och dess grundare kan titta uppåt igen.

Väggarna inne i vinylbaren pryds av en imponerande skara konsertaffischer som ett minne av The Tivolis drygt 21-åriga historia. Hasse Jönsson kan inte annat än le när han sneglar på dem. Lite extra glad blir han av en affisch som ville locka folk till att komma och titta på soul- och funkgruppen The Family Tree.

– De spelade första kvällen på The Tivoli och det var det vi drömde om jag och Jocke (Olin, den andra av The Tivolis grundare, reds.anm.) att få lov att öppna ett eget ställe och få bygga därifrån, säger han.

– Det är mäktigt att se tillbaka, säger han.

The Family Tree är numera en avdankad historia. The Tivoli hade precis börjat skriva på sin. Mycket har hänt på vägen och många helsingborgare har vittnat om att nöjesanläggningen har skapat minnen som aldrig kommer att suddas ut. Genom åren har de där musikaffischerna också blivit närmast otaliga och för Hasse Jönsson har The Tivoli utvecklats till ett slags livsverk.

Därför gjorde det så fruktansvärt ont i honom att tvingas lämna in den där konkursansökan i oktober ifjol.

– Det kändes oerhört tungt och gjorde jävligt ont på alla sätt och vis. Det är en form av livsverk man har varit med om att ha skapat, till så många andra men också med så många andra. Den sätter en prägel, en livsstil och det är något man har byggt med hjärta och jäkligt stor kärlek till musiken, säger han och förklarar att ekonomin hade blivit alltför svår att få ihop.

Samtidigt kände han ett enormt stöd från olika håll.

– Från artister, vänner och bekanta till publik. Alla. Tivoli betyder så oerhört mycket för folk, säger han.

Stödet gav en påminnelse om vad verksamheten egentligen byggdes på från början. Kärleken till musiken, dess rötter och att ha en plats att hänga på.

Han såg kärleken och glädjen i publikens ögon när de gick hem efter Magnus Carlssons och Millencolins konserter i höstas, några av de sista spelningarna innan anläggningen skulle stänga inför en osäker framtid.

– Då kände jag att det här måste kunna leva vidare, säger Hasse Jönsson.

Grunden för The Tivoli är rötterna och kärleken till musiken. Men det är viktigt att bygga den nya organisationen bit för bit och inte stressa iväg, menar musikentusiasten.

Grunden för The Tivoli är rötterna och kärleken till musiken. Men det är viktigt att bygga den nya organisationen bit för bit och inte stressa iväg, menar musikentusiasten. Foto: Joel Winqvist

Till slut fick man ihop en ny ägarkonstellation, bestående av ägarna till restaurangen Sillen & Makrillen, som kunde ta över verksamheten. Helt plötsligt nytt syre, nytt liv för musikfantasten som nu jobbar vidare med nöjesanläggningen.

– Det känns fantastiskt fint i dag, utbrister Hasse Jönsson som inte tror att besökarna kommer att märka av någon större skillnad på The Tivoli nu med nya ägare.

– Det är fortfarande en nöjessaluhall, ett ställe för allt och alla åldrar. Folk kommer absolut att känna igen sig, men det kommer även att snäppas upp ett steg till för att utveckla det ännu mer för gästen och artisten.

Det är en form av livsverk man har varit med om att ha skapat

Han nämner ett par av de större förändringarna som kommer att komma:

– Först är att vi tar tillbaka vinylbaren till ut åt havet och tillbaka till rötterna med en diner. Det är den stora delen, säger han och förklarar att vinylbaren inte enbart ska vara en restaurang utan även erbjuda barhäng med en dj på plats framöver. Vinylbaren har sedan nya ägarna tog över endast varit öppen i samband med större events och planeras öppnas upp regelbundet från den 22 mars.

En annan förändring är att man kommer att utveckla den stora musikscenen.

– Vi kommer att gå in och göra mer temakvällar, säger han.

Två tydliga exempel på det är Big After Work och Klubb 39plus, som härmed flyttar in på nöjesanläggningen, förklarar han.

– Men strävan finns fortfarande att bygga nya artister i olika genrer. Allt från den yngre generationens artister till den äldre. Den är jäkligt viktig. Nyfikenheten får aldrig ta slut, säger han.

Vad händer med kaféet?

– Det finns en plan på den också framåt vår- och sommartid som vi får återkomma till. Nu bygger vi del för del lugnt och sansat. Det kommer att komma en förändring där också, säger han.

– Det får växa fram, säger han och nämner att det kommer finnas en utescen till sommaren med bland annat livespelningar och quizarrangemang.

Det mesta av hans tid just nu handlar om möten, planering och att hitta rätt i det nya samarbetet. Det gäller att hitta en långsiktig stabilitet, bygga från grunden och att aldrig slå sig till ro och leva på gamla meriter.

– Det är otroligt viktigt för Tivoli att lyfta fram den nya generationen. Det kaxiga, goa långfingret som måste finnas med hela tiden. Det har vi sett i generationer, från Elvis till Beatles, Woodstock och The Who, ja hela musikhistorien. Och så måste Tivoli vara. Vi måste se det nya och ta oss an det på bästa sätt, utan att det får falla överstyr så klart. Så att man inte blir gammal och mossig, säger musikentusiasten och firar av ett garv.

Tiderna förändras, men samtidigt är det på många sätt som det alltid har varit. En verksamhet byggd på kärleken till musiken och till att ha ett ställe att hänga på. Och med det nya affischer att fylla väggarna med.

Publicerad 03 March 2018 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen