Patient behövde röntgas – skulle få vänta nästan två år

"Man undrar vem sjukhuset är till för"

SKÅNE/LUND. En lundabo med en kronisk magsjukdom fick ont i magen, besökte sin läkare som skickade remiss för magnetröntgen på SUS i Lund. När kallelsen skickades ut blev patienten chockad. Väntetiden var 20 månader.

Personen som är en man i 70-årsåldern trodde det rörde sig om en felskrivning och att det handlade om två och inte 20 månader. Omgående ringdes sjukhuset upp som bekräftade den långa väntetiden.

Nu har patienten skickat ett brev till hälso- och sjukvårdsnämnden där väntetiden starkt ifrågasätts.

"Jag tycker det är fullständigt oacceptabelt med 20 månaders väntetid. Jag vet att man kan få förtur om det är väldigt angeläget, men alla kan ju inte begära förtur. I Lund finns ett av Sveriges största sjukhus och man kan ändå inte bli röntgad här. Man undrar vem sjukhuset är till för. Något är ju helt galet", skriver patienten.

Gilbert Tribo (L), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden har fått en kopia av brevet, liksom Anders Åkesson (MP), 1:e vice ordförande i nämnden.

– Det är fullständigt oacceptabelt. Vi måste använda resurserna på ett bättre sätt. Patienter med denna typ av sjukdom ska inte tvingas vänta över ett och ett halvt år för att få vård, säger Anders Åkesson.

I samband med kallelsen fick patienten i 70-årsåldern information att remissen kunde vidarebefordras till Simrishamns sjukhus. Där var väntetiderna kortare.

"Efter två dagar fick jag en kallelse till röntgen om två veckor.", skriver patienten.

Liberalernas skånske gruppledare Gilbert Tribo beklagar patientens situation och menar att vårdköerna i Skåne är oacceptabelt långa.

– Det är orimligt att inte använda Simrishamns sjukhus bättre, eller andra privata aktörer för den delen. Det nuvarande styret har ideologiska skygglappar. Det är enkelt att teckna tilläggsavtal med exempelvis Simrishamn, så de får göra mer röntgen, istället för att patienter tvingas stå i kö, säger han.

Publicerad 02 March 2018 13:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen