Vilks har hittat det försvunna dokumentet – överklagar till hovrätten

"Hur ska jag kunna garantera säkerheten om de reparationer jag gör blir olagliga"

KULLABERG. För tre veckor sedan dömdes konstnären Lars Vilks till böter för förseelse mot områdesskyddet på Kullaberg. Detta efter att han gjort reparationer av konstverket Nimis som brann hösten 2016.

Lars Vilks motsatte sig domen och kallade den löjlig, då han under 20 års tid utfört liknande reparationer av konstverket för att hålla det säkert.

– Att jag nu blir dömd blir lite av en paradox. Hur ska jag kunna garantera säkerheten om de reparationer jag gör blir olagliga, sa han då till Lokaltidningen.

Han hänvisade till en överenskommelse mellan honom och länsstyrelsen som gjorts i början av 90-talet. Enligt den skriftliga överenskommelsen skulle Vilks fått tillåtelse att utföra reparationer och underhåll av verket.

Problemet var att dokumentet inte gick att finna och att det därmed aldrig presenterades för tingsrätten som inte kunde med det i sin bedömning.

Men nu har Lars Vilks hittat pappret och vill därför att saken prövas på nytt i hovrätten.

Av skrivelsen, som är daterad 14 juli 1993, framgår att länsstyrelsen anser att Nimis är olaglig och att det Vilks gjort strider mot bestämmelserna för reservatet.

De skriver dock att det inte finns några "direkta bestämmelser om förbud mot underhåll av en olagligt uppförd anläggning" och "ej heller innefattar reservatsbeslutet uttryckliga bestämmelser om t ex utbyte av redan befintliga delar på den olagliga anläggningen".

Enligt Vilks försvarsadvokat Stefan Rosell kan skrivelsen tolkas på olika sätt, men han menar att det faktum att Lars Vilks utfört underhåll av Nimis under 20 års tid utan att länsstyrelsen haft några synpunkter borde väga in.

– Det är möjligt att länsstyrelsen och Vilks har olika tolkningar av skrivelsen. Men han har de facto gjort saker på Nimis i mer än 20 år utan att länsstyrelsen reagerat, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Huruvida ärendet kommer tas upp i hovrätten återstår att se. Då brottet endast har böter i straffskalan krävs ett prövningstillstånd för att detta ska ske.

Publicerad 01 March 2018 10:07

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen