Tryggheten i fokus efter knivdådet

ÄNGELHOLM.

Efter den tragiska händelsen i höstas då en pojke knivskars till döds på Friskis och Svettis genomför idrottsverksamheten en rad åtgärder för att öka tryggheten och servicen på anläggningen samt förebygga. Bland annat införs gymvärdar.

Av
Martin Wingren

Det var lördagen den 9 september som polisen fick larm om ett bråk och knivdåd i Friskis och Svettis lokaler i Ängelholm. En då 15-årig pojke knivskar en 17-årig pojke så svårt att denne sedermera avled av sina skador.

– Det var kaotiskt, overkligt och chockerande på alla sätt. Men vi fick igång ett bra samarbete och fick positiv respons från både polis och våra medlemmar, säger Bodil Nordkvist som är verksamhetschef på träningsanläggningen och som bara hade varit på tjänsten en vecka när dådet inträffade.

– Efter dådet ville vi se över vårt trygghetsarbete, fortsätter hon.

Sedan dess har verksamheten sett över säkerheten och fokuserar nu på att öka tryggheten ytterligare. Direkt efter dådet infördes kameraövervakning och i november inleddes ett samarbete med Ängelholmsföretaget Säker Kompetens. Resultatet av detta är nu på väg att implementeras på anläggningen. Med start vid påsk ska gymvärdar vara på plats och en trygghetsmanual håller på att tas fram. Dessutom har man startat upp en krisgrupp.

– Gymvärdarna ska inte vara några vakter utan servicen är viktigast. De ska finnas till hands för att få människor att känna sig trygga och att skapa trivsel, säger Bodil Nordkvist.

"Just att få det här helhetsgreppet är viktigt"

Tanken är att få trygghet och service att gå hand i hand, menar Cecilia Hernius och Andreas Ring som driver företaget som samarbetar med Friskis och Svettis och som båda arbetat som polis tidigare.

– Man kan inte förhindra att något händer men har du det här förarbetet på plats så är du förberedd och har en kortare tid tillbaka för verksamheten. Målet är att förbättra upplevelsen för både gäster och personal, säger Andreas Ring.

– Det kan vara en stressfaktor att inte veta hur man ska hantera konflikter, så det här kan leda till en bättre arbetsmiljö också. Trygghetsmanualen är ett förebyggande arbete som ska hållas igång hela tiden, inflikar Cecilia Hernius som även är kursledare inom gymverksamheten och även ser vad som hänt det ur det perspektivet.

Från Friskis och Svettis håll tyckte man att det var viktigt att vara öppna med vad som hänt och informera anställda och medlemmar

– Just att få det här helhetsgreppet är viktigt. Det är bättre att ha ett öppet klimat kring de här frågorna så att folk känner att Friskis och Svettis är tryggt, säger Bodil Nordkvist.

– Vissa organisationer tänker tvärtom att "vi löser det här själva", säger Andreas Ring.

En utbildningsdag för personalen har redan hållits och i april väntar en dag för funktionärer.

– Jag är stolt över att det blev en sådan teamkänsla efter det som hände. Vi hade en bra kontakt med polisen också, säger Bodil Nordkvist.

Publicerad 01 March 2018 04:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen