Semester – då åker Markus på uppdrag med polisen i USA

KÄVLINGE.

Det började med ett intresse för USA och tv-serien Cops. Till sommaren åker Markus Elmberg till det stora landet i väst för att åka med polisen för femte året i rad.

De flesta väljer att tillbringa semestern på en strand eller kanske på verandan vid grillen. Kävlingebon Markus Elmberg däremot, han sitter helst i en polisbil i ett brottsbelastat område i en amerikansk storstad.

De senaste fyra somrarna har han genomfört så kallade "ride alongs" med polisen i bland annat Detroit och Austin. Förra sommaren tillbringade han en hel vecka tillsammans med konstaplarna i Houston.

– Det var kvälls- och nattpass. Vi var de första att anlända till svåra trafikolyckor, misshandelsfall och skjutningar. Man får se många olika livsöden när man åker med polisen i USA, berättar Markus Elmberg.

Ett minne som har etsat sig fast var när polisen som Markus åkte med tog fram sin pistol och frågade om han använt en sådan någon gång.

– Går det riktigt illa och jag hamnar i underläge så kanske du måste vara beredd att använda den, sade polisen efter en kort genomgång av pistolen när Markus berättade att han aldrig hade hållit i ett vapen tidigare.

Har du aldrig varit rädd under dina "ride alongs"?

– Nej, man har så mycket adrenalin och pulsen är ständigt hög. Men i Detroit var det obehagligt för då satt jag bak i bilen och det gick inte att komma ut ur den. Hade något hänt med poliserna jag åkte med hade jag varit fast i bilen. Det kändes klaustrofobiskt.

Till sommaren åker Markus Elmberg till USA ytterligare en gång. På agendan står bland annat fler "ride alongs" med Houstonpolisen. Denna gång ska Markus få träffa polischefen. För att få åka med polisen måste man först skicka in en ansökan. Många mejl har skickats fram och tillbaka över Atlanten genom åren.

– Vi har haft mejlkontakt länge och nu ville han träffa mig personligen, säger Markus Elmberg.

Hur ser du på den moraliska aspekten att komma så nära människors livsöden som ofta kan vara tragiska i de områdena i USA som polisen arbetar i?

– Jag är en nyfiken person och jag tror att man måste uppleva saker på riktigt för att kunna förstå dem. Genom att vara där får jag en djupare förståelse för människors situationer. Jag är alltid väldigt respektfull mot dem jag möter.

"Jag är en nyfiken person"

Till vardags arbetar Markus Elmberg som lärare på Stenkulaskolan i Malmö. Målet är att en dag bli skolledare, trots att drömmen fortfarande finns om att jobba som polis i USA.

– Jag har jobbat som lärare i sju år och älskar jobbet. Nu studerar jag vid sidan av för att få min lärarlegitimation. Det gör jag för att en dag kunna bli skolledare. Men om möjligheten skulle dyka upp att bli polis i USA så skulle jag ta chansen. Alla poliser jag har åkt med har varit superduktiga på sitt jobb och har delat med sig av sina kunskaper och upplevelser.

Publicerad 01 March 2018 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen