Hennes diabetessjuka pappa fastnade i snön – hyllar räddningspersonalen

”Vilka hjältar – hade det inte varit för dem hade det gått riktigt illa”

HÖGESTAD. På väg hem från jobbet åkte Johanna Kortes diabetessjuka pappa av vägen i höjd med Högestad. Där blev han sittande i flera timmar utan vare sig mat eller insulin och utan att någon kunde ta sig fram till honom.

– Vägen var helt igenkorkad och beskedet från bärgningsfirmorna var att det skulle ta väldigt många timmar innan de skulle kunna komma dit, berättar dottern Johanna.

Det var under tisdagens snöoväder som Johanna Kortes började oroa sig flr sin pappa efter att hon hört om den stora olyckan på väg 11.

– Jag vet att både han och hans sambo brukar köra den vägen till och från jobbet och det var därför jag ringde, säger hon.

I Röddingeolyckan satt pappan inte fast, men väl några kilometer därifrån strax utanför Högestad.

Pappan hade först krockat med ett vajerräcke och sedan kanat av vägen så att nosen på bilen fastnade i diket. Där blev han sedan sittande.

När Johanna nådde honom hade han redan väntat i tre timmar och någon prognos för när han skulle kunna komma loss fanns inte.

– Dieseln hade tagit slut och batteriet var dött så det började bli rejält kallt i bilen. Dessutom har min pappa typ 1 diabetes och han hade vare sig mat eller insulin med i bilen, så jag förstod att det var illa.

Från sin bostad i småländska Västervik började Johanna desperat ringa bärgningsfirmor i Skåne för att se om någon kunde hjälpa till.

– Tyvärr hade alla fullt upp, vilket var förståeligt och vägen där han satt var helt oframkomlig, berättar hon.

Till slut såg Johanna ingen annan utväg än att ringa 112. Efter nästan sex timmar i den iskalla bilen kunde Johannas pappa till slut räddas av polis och räddningstjänst.

– De var helt fantastiska, som tog sig fram. Vilka hjältar. Hade det inte varit för dem hade det slutat riktigt illa, säger Johanna som inte nog kan uttrycka sin tacksamhet.

– Jag vill inte tänka på hur det kunde ha gått. Vi är så tacksamma allihop.

Johannas pappa mår efter omständigheterna bra och har i dag även fått hem sin strandade bil efter nästan två dygn.

Sajten 24Ystad var först att rapportera om händelsen.

Publicerad 01 March 2018 14:30

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen