Här har priserna stigit med över 2 000 procent

Trelleborg och Lomma toppar prisökningslistor

BOSTADSPRISER.

Enligt en färsk kartläggning utmärker sig Trelleborg som den skånska kommun där bostadspriserna ökat mest de senaste 20 åren.

Av
Magnus Wahlström

Att bostadspriserna i Skåne, precis som i övriga Sverige, stigit under senare år är knappast undgått någon. Men hur stor är egentligen ökningen? Svensk Fastighetsförmedling har undersökt de skånska bostadspriserna 20 år tillbaka i tiden och i resultatet återfinns flera höga ökningar.

Bland bostadsrättspriserna utmärker sig inte minst Trelleborgs kommun. Enligt undersökningen har priserna där ökat med hela 2 257 procent.

På plats två och tre kommer Lunds kommun och Malmö kommun som ökat med 911 procent respektive 824 procent. Sett över hela Skåne har bostadsrättspriserna ökat med 633 procent de senaste 20 åren.

Vad gäller villapriser är ökningarna sett till procent inte lika dramatiska. Likväl har priserna i Lomma kommun ökat med 410 procent, följt av 408 procent i Vellinge kommun och 359 procent i Malmö kommun. Sett över hela Skåne är ökningen 271 procent.

I ett pressmeddelande menar Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling, att det finns två huvudsakliga anledningar till de stigande bostadspriserna sett i ett 20-årsperspektiv. Dels beror det på en ökad urbanisering, dels att bostadsrätter blivit en allt vanligare boendeform. Dessutom spår han en ljus framtid.

– Om vi istället blickar framåt är jag övertygad om att 2018 kommer bli ett bra år på bostadsmarknaden, säger han i pressmeddelandet.

Topplistor över de senaste 20 åren

Bostadsrättspriser:

1. Trelleborgs kommun, 2 257 %

2. Lunds kommun, 911 %

3. Malmö kommun, 824 %

Villapriser:

1. Lomma kommun, 410 %

2. Vellinge kommun, 408 %

3. Malmö kommun, 359 %

Publicerad 01 March 2018 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen