Flera nya kameror monteras i Rosengård

Ska vända brottstrend

MALMÖ.

Övervakningskameror är Malmöpolisens senaste pusselbit för att bekämpa och förebygga brottslighet i Rosengård.

– Polisen har som ambition att vara i de utsatta områdena. Främst i uniform, men kamerorna är ett komplement, säger biträdande polisområdeschef Mats Karlsson.

Av
Magnus Wahlström

Malmöpolisen är för närvarande i full färd med att montera upp nya övervakningskameror på flera håll i Rosengård. Anledningarna till de nya kamerorna är flera till antalet.

Flera grova våldsbrott, svårigheter med att få människor att ställa upp som vittnen och att kunna följa gärningsmännens flyktväg från brottsplatserna är några exempel.

– Det handlar om brottslig verksamhet där ett fåtal förstör för andra. Det vill vi bekämpa och syftet med kamerorna är både att förebygga och utreda de brott som ändå begås, säger Mats Karlsson och betonar att polisen inte är ute efter att ha kameror överallt - utan ser dem som ett bra hjälpmedel i särskilt utsatta områden.

Sedan tidigare finns liknande kameraövervakning på flera andra håll i Malmö. Ett par kameror finns redan i Rosengård och de nya kamerorna kommer att likna den befintliga installationen i Seved. Flera av kamerorna kommer även att ha multipla så kallade kamerapunkter varav maximalt fyra är fasta vinklar i olika riktningar och en kamera är rörlig.

Till en början kommer övervakningskamerorna att sättas upp med Malmöpolisens egna 30-dagarstillstånd och därefter ska ansökan skickas in till länsstyrelsen om ett permanent tillstånd.

Traditionellt sett har de ansvariga myndigheterna varit restriktiva med att utfärda tillstånd, men Malmöpolisen har under de senaste åren byggt erfarenhet för hur de ska göra för att få sina ansökningar beviljade.

– Vi har haft våra duster med datainspektionen, konstaterar Mats Karlsson och utvecklar:

– Vi har byggt upp vårt självförtroende för hur vi utforma våra ansökningar, vi kan ju inte göra det i blindo.

Exakt var i Rosengård kamerorna kommer att placeras vill Mats Karlsson inte precisera i nuläget. Tidigare har dock Sydsvenskan rapporterat om att det bland annat rör sig om Bennets väg, Von Rosens väg och Ramels väg.

Vilka reaktioner på kamerorna har ni fått från malmöiterna?

– Vi känner ett väldigt stöd från majoriteten av de boende. Sedan finns det ett fåtal kriminella som inte tycker att det är så kul, säger Mats Karlsson och tillägger avslutningsvis:

– Folk generellt är mer positiva till kameraövervakning än myndigheterna som ger tillstånd. Men det är också viktigt att det är enligt lagstiftarens intentioner och inte polisens vilja. Och det är detta, tycker vi.

Publicerad 01 March 2018 09:05

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen