Efter en oenig dom i kammarrätten riskerar sjuksköterskan Honey nu att förlora sitt arbete på Ringsjöns veterinärklinik.

Efter en oenig dom i kammarrätten riskerar sjuksköterskan Honey nu att förlora sitt arbete på Ringsjöns veterinärklinik. Foto. Privat

Katten Honeys jobb i fara – kan tvingas bort från kliniken

Utgör en smittorisk

HÖÖR. Katten Honey har i flera år vigt sitt liv åt att stötta patienter och anhöriga på Ringsjöns veterinärklinik. Nu sätter myndigheterna stopp för hennes arbete. Enligt en oenig dom i kammarrätten utgör Honey en smittorisk och får därför inte vara kvar.

– Det är orimligt att Honey, som den enda katt i hela Sverige, inte får befinna sig på en veterinärklinik, säger veterinär Lucie Havelka.

Hon tog sig an Honey för drygt fyra år sedan, då hon kom till kliniken, hemlös, sjuk och utmärglad.

– Här har hon sedan dess funnit både ett hem och ett syfte med sitt liv.

Lokaltidningen har i flera artiklar tidigare berättat om hittekatten Honey och hennes arbete på kliniken.

– Hon är fantastisk med patienterna. Behöver någon värme och tröst lägger hon sig bredvid dem och spinner. Verkar de inte må bra markerar hon så att vi kan göra det bättre för dem, berättar Lucie Havelka.

Domen i kammarrätten kommer till följd av långdragen process som startades av Länsstyrelsen redan 2015. Enligt dem utgör Honey en smittorisk och ett hot mot vårdhygienen.

– Honey är en vetenskapligt bevisat frisk katt. Jag har tagit odlingar på henne flera gånger och hon har inga bakterier. Vad gäller vårdhygienen ansvarar jag för att den upprätthålls och Länsstyrelsen har vid sin inspektion inte hittat något, förutom Honey, att anmärka på, säger Lucie Havelka, som stridit för sin sak genom flera instanser.

Efter att högsta förvaltningsdomstolen beslutat att inte lyfta frågan, då den inte är av principiell betydelse för rättsväsendet, riskerar Honey nu att förlora sitt hem och sitt arbete som assisterande sjuksköterska på kliniken.

– Det känns som en häxjakt mot mig som person och ett underminerande av min roll som veterinär. Det finns klinikkatter på mottagningar över hela Sverige, men tydligen är det bara vi som inte får lov till det. Att Länsstyrelsen ens bemödar sig att lägga resurser på sånt här, säger hon.

I hopp om att kunna ändra utgången för Honey har Lucie och hennes medarbetare startat en namninsamling. Efter fyra dagar har de redan fått över 4 000 underskrifter.

– Folk visar tydligt vad de tycker. Honey har blivit lite av klinikens image och en frontfigur för katthemmet. Folk väljer att komma hit just för att hon jobbar här.

Om Lucie inte får rätt kommer Honey behöva flytta inom kort.

– Då får vi hitta en annan lösning, men det är synd. Här har hon funnit en mening med sitt liv.

Publicerad 26 February 2018 10:04