Tredje gången gillt för segerviss Mariette

"Den är magisk"

MELLO. Hon har kommit både trea och fyra i Melodifestivalen 2016 respektive 2017. Nu är Mariette tillbaka i tävlingen – för att vinna! Vad var det då som fick henne att ställa upp igen?

Av
Johan Svensson

– Något så enkelt som att jag fick rätt låt. Jag har tänkt att om jag ska vara med en gång till krävs en låt som jag känner kan ta mig hela vägen, säger Mariette.

”For You” är stjärnproducenten Jörgen Elofssons debut i Melodifestivalen. Han har tidigare skrivit till bland andra Britney Spears, Celine Dion och en mängd andra världsstjärnor

– Den är magisk. Ni kommer förstå vad jag menar, säger Mariette och tillägger att hon hoppade av glädje när hon fick höra den.

– Jag brukar ta lite tid på mig, men den här gången var det bara ”this is it”. Den är min! Den är upptempo, inte lika snabb som ”A Million Years”, men väldigt gungig och skön.

Kommer vi att känna igen oss?

– Man kommer alltid att känna igen sig i det jag gör. Även om jag väljer att gå utanför vissa ramar så är det fortfarande min personlighet som står bakom. Det är min röst och jag gör alltid saker som jag själv vill och känner.

Hur ser du på resten av startfältet?

– Det är många nya ansikten nu och jag har inte stenkoll på alla. Emmy (Christensson reds. anm) och jag gick på samma gymnasieskola. Hon gick ett år under mig på musiklinjen. Det känns kul att vi möts här efter så många år.

Vad har du tagit lärdom av tidigare år som du kan ha nytta av nu?

– Jag känner mig lite säkrare även om jag blir supernervös. Det här är viktigt för mig. Jag gör inte det bara för att ställa upp och spela en ny singel utan jag vill verkligen något. Jag kan momenten, vet hur intensivt det är och hur mycket nerver som ligger bakom. Det gör att jag kommer njuta ännu mer.

Du har för vana att skämma bort oss med spektakulära nummer. Hur blir ditt framträdande?

– Mäktigt!

BIDRAG (startordningen är i skrivande stund inte presenterad):

FELICIA OLSSON

Break That Chain

Om artisten: Debuterade i Melodifestivalen 2013 då hon slutade femma i sin deltävling med ”Make Me No 1”. Nu är Eskilstuna-tjejen tillbaka för revansch.

FELIX SANDMAN

Every Single Day

Om artisten: Deltog i Melodifestivalen så sent som i fjol – då tillsammans med bandmedlemmarna Omar och Oscar i numera splittrade FO&O. Följer upp finalsuccén med en solokarriär.

MARIETTE

For You

Om artisten: Vi behöver inte vänta, ”A Million Years”. Halmstads stolthet är tillbaka i Melodifestivalen. Med en tredje- och fjärdeplats i bagaget siktar nu Mariette på att förverkliga den gamla klyschan tredje gången gillt.

ROLANDZ

Fuldans

Om bandet: Rolandz fick sitt genombrott i Dansbandskampen 2008 och debuterar nu i Melodifestivalen. Sångare är Robert Gustafssons alter ego Roland Järverup från Killinggängets ”Torsk på Tallin”.

EMMI CHRISTENSSON

Icarus

Om artisten: Har bland annat spelat mot Peter Jöback i musikalsuccén ”The Phantom of the Opera” på Cirkus i Stockholm. Efter flera roller på scener i och utanför Sverige prövar musikalstjärnan sina vingar i Melodifestivalen.

ELIAS ABBAS

Mitt paradis

Om artisten: Rinkeby-sonen Elias Abbas är tävlingens yngsta deltagare med sina 16 år. Under hösten 2017 släppte han debutlåten ”Min Queen” som han skrivit tillsammans med hitmakaren K One.

OLIVIA ELIASSON

Never Learn

Om artisten: Youtube-fenomen som blev känd efter att ha framfört en cover på Anton Ewalds hit ”Begging”. Gör nu debut i Melodifestivalen med ”Never Learn”, delvis skriven av samma Ewald.

MELLOEXPERTENS TIPS:

Mariette kan andas ut. I år finns inget motstånd. Åtminstone inte på förhand. Startfältet kryllar av nya förmågor och okända namn som får svårt att hävda sig. Det är knappt att någon klarar av att blåsa Mariette av scenen. Hon kommer att stå där som en obesegrad drottning när konfettin har lagt sig. Ungefär som Carola framför den omskrivna fläkten med full stormvind till ”Evighet” 2006. Visserligen vann hon inte Eurovision Song Contest det året, men gav oss en fin och hedersam femteplats. Det är där vi brukar hamna. Någonstans i toppskiktet. Däremot är det inte lika säkert att Mariette vinner den svenska uttagningen. Hennes låtskrivare Jörgen Elofsson har levererat hits till storheter världen över. Jag har svårt att tro att han skulle ställa upp med en skitlåt. Det handlar mer om vem som lyckas knipa den andra finalplatsen. Rolandz ligger bäst till. Om vi, vid det här laget, inte redan har tröttnat på allt vad flams och trams heter.

Se upp för: Youtube-fenomenet Olivia Eliasson vars låt delvis är signerad Anton Ewald. Spås få sitt stora genombrott!

Publicerad 24 February 2018 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen