Aktivt polisarbete ledde till beslag av kilovis med narkotika

Flera vapen och över en miljon kronor togs från undre världen

HELSINGBORG. Över en miljon kronor, kilovis med narkotika och 30 skjutvapen togs i beslag av polisen förra året. Det visar en sammanställning från polisen i nordvästra Skåne.

– Det brottsförebyggande arbetet gav ett gott resultat, konstaterar Eva-Lotta Hermansson Truedsson, presstalesperson vid polisen i nordvästra Skåne.

Statistiken har sammanställts från polisens fokus-, city-, områdes- och ordningsgrupp. I årsrapporten med polisiära insatser i Helsingborg och dess närområde konstateras att flera tillslag och beslag gjorts under förra året.

– Under året beslagtogs i samverkan med Skatteverket, Kronofogden och Försäkringskassan, över en miljon kronor från brottslig verksamhet. Samtidigt genomfördes 200 husrannsakan i bilar på jakt efter vapen och andra farliga föremål. Där hittades 30 skjutvapen och över 40 knivar, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Målet under 2017 var att skapa säkerhet och trygghet och samtidigt vara mer synliga i trafiken. Över 2500 förare kontrollerades för drog- eller rattfylleri och över 40 butiker kontrollerades i jakten på illegala cigaretter.

En stor mängd narkotika togs även i beslag. Bland annat drygt 14 kilo cannabis, tre kilo amfetamin, ett och ett halvt kilo kokain och 20 000 narkotikaklassade tabletter. Totalt 250 personer misstänks för narkotikabrott.

– Vi har jobbat aktivt för att hitta både vapen och narkotika och är väldigt nöjda med resultatet, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, som tillägger att årets vapenamnesti som pågår till och med den 30 april i år hittills inneburit att 140 vapen lämnats in i nordvästra Skåne, varav 63 i Helsingborg.

I övrigt har hittills 21 vapen lämnats in i Ängelholm, 15 i Landskrona, 14 i Klippan, 13 i Höganäs, sex i Båstad, fem i Bjuv och tre i Örkelljunga.

FAKTA

Under 2017 kunde polisen i Helsingborg och delar av nordvästra Skåne beslagta både narkotika, vapen och pengar från kriminella.

Här är några exempel på vad som beslagtogs:

  1 031 632 svenska kronor togs från brottslig verksamhet

  14 kilo cannabis

  3 kilo amfetamin

  1,5 kilo kokain

  20 000 narkotikaklassade tabletter

  50 000 enheter doping

  700 visitationer av personer och 200 husrannsakan i bilar i jakt på vapen och andra farliga föremål där 30 skjutvapen och över 40 knivar tagits i beslag

  2 500 förare har rapporterats för drog- eller rattfylleri

  900 personer har avvisats från centrala delarna av Helsingborg på grund av påverkan eller att de stört allmän ordning

Källa: Polisen nordvästra Skåne

Publicerad 23 February 2018 13:45

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen