Krutröken ska ligga tät i Lundagård den 2 juni. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Krutröken ska ligga tät i Lundagård den 2 juni. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Mostphotos.com

Låtsaskrig ska locka turister till Lund

LUND. Den 2 juni ska krutröken ligga tät, kanoner dundra och soldater dra fram i Lundagård. Slaget vid Lund ska locka turister.

Förra året genomförde Katedralskolans historieprogram tillsammans med turistbyrån i Lund ett event för att marknadsföra sin nya app om slaget vid Lund. I år vill de att slaget ska bli ännu större och på sikt göra Lund till Sveriges historiestad och locka historieturister.

– Vi vill göra det större i år, förra året var mer ett experiment, men nu vill skala upp, berättar Marcus Karlsson som är lärare på Katedralskolan.

Tanken är att det ska bli mer än bara slaget i Lundagård. Ett nätverk har bildats där Kulturen, Historiska museet och Historiska institutionen har bildats. Ambitionen är också att kunna anställa skådespelare som ska gestalta personer som var inblandade i och berördes av kriget, men också visa besökare hur lägerlivet såg ut för soldater år 1676. Elever och guider ska ha tidstypiska kläder och informera ute på stan. Soldaterna som gestaltar slaget kommer, precis som förra året, från gruppen Bohus Elfsborghs Caroliner.

Eventet har fått stöd från kultur- och fritidsförvaltningen men nu vänder man sig till kommunstyrelsen för att få stöd för att marknadsföra det på tåg och bussar, så det lockar folk.

– Vi vill nå ut och för att locka turister till Lund så finns här en klo, historisk turism. Slaget vid Lund är väldigt intressant, det avgjorde mer eller mindre det skånska kriget, och det här är ett sätt att kunna nå ut med historia. Eleverna jobbar nu med att anpassa guidningar för både barn och vuxna, säger Marcus Karlsson.

Att det finns ett intresse för slaget vid Lund visar apparna som Katedralskolan tagit fram, många har laddat ner dem och till 2 juni ska det komma en androidversion av appen som släpptes förra året.

– Vi har sett att många kineser har laddat ner appen men den här typen av historisk gestaltning är inte så vanlig i Sverige så vi vet inte hur intresset är. Vi ska genomföra fler föreställningar den här gången men det kommer bara att skjutas vid två tillfällen, säger Marcus Karlsson.

Publicerad 22 February 2018 03:00