22-årig kvinna åtalas efter vansinnesfärd

Kände sig jagad av okända män

MALMÖ/LANDSKRONA. En 22-årig kvinna hemmahörande i Landskrona åtalas för grov vårdslöshet i trafik. Detta efter att hon framfört sitt fordon i över 120 kilometer i timmen i tätbebyggt område, struntat i att stanna på polismans tecken, fört fordonet på gång- och cykelbana, samt fört fordonet mot rött ljus. Händelsen utspelade sig i centrala Malmö.

Det var den 20 maj i fjol som två poliser, som var på väg till rättscentrum för avrapportering, la märke till kvinnan i bilen. Fordonet framfördes ryckigt i hög hastighet och med kraftiga inbromsningar.

Föraren körde även slalom mellan bilar i de olika körfälten och struntade i att använda blinkers vid filbytena.

När poliserna satte på blåljus och signalerade att stanna satte föraren ytterligare fart. Enligt de båda polismännen ska fordonet stundtals varit upp i mellan 120-140 kilometer i timmen.

Vansinnesfärden som inleddes vid Bergsgatan tog slut först vid Von Rosensväg efter att polisen tvingats ramma bilen för att få stopp på den.

– Jag tänker att jag måste stanna färden här och nu. Jag har möjlighet att i låg hastighet att stoppa fortsatt färd genom att köra in i bilen på förarsidan i höjd med dörren, berättar en av de två poliserna i sin rapport.

När bilen väl stod stilla konstaterades det att föraren var en ung kvinna i 20-årsåldern. Från bilens baksäte hoppade ytterligare en ung kvinna med ett litet barn ut.

Kvinnan med barnet försvann snabbt från platsen i samband med gripandet och har inte gått att identifiera.

I förhör har föraren förklarat att hon körde vårdslöst för att hon kände sig hotad av flera män och en kvinna som hon mött tidigare under dagen vid Möllevångstorget.

Männen, som hon inte sett tidigare, ska bland annat ha sagt att hon skulle få se vad som skulle hända och kvinnan ska ha kommit fram till henne på apoteket och sagt att hon skulle få flyga. Dessa uttalanden ska ha skrämt kvinnan till den grad att hon inte uppfattat att det var polis som följde henne under färden.

– Jag blev jätterädd. Vad ska jag göra? Jag tänkte att de kanske kunde skjuta mig. Jag lovar och svär. När jag såg killarna visste jag inte om jag skulle bli skjuten. Jag ville stanna, men var rädd och fick tankarna i mitt huvud att jag inte skulle stanna för polis eller någon, säger hon i förhör.

Kvinnan medger de faktiska omständigheterna och erkänner brottet.

Publicerad 22 February 2018 14:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen