Genrebild.

Genrebild. Foto: Mostphotos.com

Årets influensa är extra tuff

"Det är intensivt just nu"

SKÅNE. Många skåningar har smittats av influensa. Det är också värre än tidigare år. Antalet influensafall stiger i snabb takt och läget på de skånska sjukhusen är ansträngt.

Av
Andreas Holm

– Det är ett besvärligt läge. Sjukhusen får försöka ordna fram platser och dirigera om verksamheten, säger Per Hagström, som är biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Skåne, till SVT Nyheter Skåne.

I Skåne pekar kurvar rakt uppåt på antalet influensafall och varje vecka stiger siffran. Förra veckan diagnosticerades 140 personer med influensa, en ökning jämfört med tidigare veckor.

– Det är intensivt just nu. Det är hög influensaspridning även jämfört med tidigare säsonger. Det är en tuff säsong, säger Per Hagström till SVT Nyheter Skåne.

Enligt Region Skåne forstätter influensaspridningen att öka i Skåne.

– Vi närmar oss nu sannolikt säsongstoppen. Det är fortsatt influensa B som dominerar bland de konstaterade fallen, skriver Region Skåne på sin hemsida.

De flesta fall av influensa A drabbar äldre mellan 64-75 år. Bland influensa B var den största andelen smittade mellan 40-64 år enligt statistik från Region Skåne.

Bland de två huvudtyperna av influensa brukar typ A drabba flest. I år har fler fall av influensa B rapporterats.

– Det är ovanligt att influensa B dominerar och ger så många influensafall. Övervakningen visar att influensan snart når sin kulmen, men fler kommer att insjukna under de kommande veckorna, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Känner du dig hängig, har frossa, huvudvärk och feber? Då bör du stanna hemma.

Influensaviruset smittar ofta genom luften och sprids exempelvis när någon hostar, nyser eller andas ut. Enligt Vårdguiden sprids influensavirus lättare inomhus och du smittar så länge du känner dig sjuk.

– Du kan alltså smitta andra utan att veta om du är sjuk. Stanna hemma från arbetet eller skolan så länge du har feber eller känner dig sjuk, skriver 1177 Vårdguiden på sin hemsida.

FAKTA - Influensa

Det finns inga sjukdomstecken som är unika för influensa. Symtomen kan likna dem som du får av andra sjukdomar. Vissa blir svårt sjuka med hög feber runt 39-40 grader och hosta, medan andra bara får lindrigare förkylningsbesvär.

En influensa börjar ofta plötsligt. Du får vanligtvis flera av följande symtom:

  Du känner dig mycket sjuk eller matt

  Du har ont i musklerna

  Du har hög feber och huvudvärk

  Du känner dig trött och frusen

  Du har halsont och torrhosta

  Du är snuvig

  Du har röda ömmande ögon.

  Du har ont bakom bröstbenet

De allra flesta som har influensa behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv.

Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har hög feber som inte går ner efter fyra dygn, eller har hög feber som har gått ner och som sedan börjar stiga igen.

Några råd för att minska risken att bli smittad av influensa:

  Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten.

  Använd gärna handsprit.

  Undvik att röra vid dina ögon, din näsa och din mun.

  Undvik nära kontakt med personer som du vet redan är sjuka.

Källa: 1177 Vårdguiden

Publicerad 22 February 2018 06:46