Sprängdåden: "Det finns ett tydligt samband"

Bil sprängdes i natt – andra dådet på kort tid

STAFFANSTORP. En bil sprängdes i natt i området Nevisborg i sydöstra Staffanstorp. Det är andra sprängdådet på kort tid, och enligt polisen finns det kopplingar mellan nattens händelsen och sprängningen utanför ett radhus på Bivägen natten mot måndag.

Av
Andreas Holm

– Det finns ett tydligt samband mellan båda händelser, men de exakta detaljerna kan jag inte gå in på på grund av utredningstekniska skäl, säger Christer Stålhandske, kommunpolis i Staffanstorp.

Det var vid 01.24-tiden natten mot tisdag som en bil, som stod parkerad i en carport intill en bostad i Nevisborg, sprängdes. Bakrutan krossades och någon form av sprängmedel kastades in och detonerade. Tekniker och nationella bombskyddet har under natten varit på plats och genomfört tekniska undersökningar. Bilen skadades men intilliggande byggnader ska ha klarat sig.

– Det var en kraftig explosion och bilen fick omfattande skador. Vi vet inte vad det är som orsakat detonationen i nuläget, sa Kim Hild, informatör vid polisens ledningscentral, strax efter dådet.

– Jag kan berätta att det inte rör sig om någon handgranat, men vad det rör sig om kan jag inte svara på. Vi väntar fortfarande på svar från teknisk undersökning från både nattens händelse och den på Bivägen, säger Christer Stålhandske.

Enligt polisen befann sig ingen person hemma i bostaden och skadegörelsen var begränsad till endast bilen som sprängdes. Ingen person ska ha kommit till skada.

Familjen har sedan tidigare drabbats av ett attentat, precis som familjen i den bostad som sprängdes natten mot måndag.

– En fyrverkeripjäs detonerade i en bil som stod parkerad intill bostaden på Nevisborg på nyårsafton, berättar Christer Stålhandske.

Samma natt sattes en bil i brand på Bivägen, tillhörande den familj som igår utsattes för sprängdåd.

För andra natten i rad inträffade ett sprängdåd i Staffanstorp.

För andra natten i rad inträffade ett sprängdåd i Staffanstorp. Foto: Google/Mostphotos.com

Sprängdådet är det andra på kort tid i Staffanstorp. Natten mot måndag förstördes stora delar av fasaden och sju fönster till ett radhus i bostadsområdet Kyrkbyn, cirka två kilometer från Nevisborg.

Enligt uppgifter från Sydsvenskan hade familjen vittnat mot en gängkriminell som fick ett års fängelse för utpressning. I november förra året släpptes mannen på fri fot. Polisen har i nuläget ingen misstänkt för dåden i Staffanstorp.

– Vi kommer knacka dörr i området under dagen för att samla in mer information. Kanske har någon sett någonting som kan hjälpa oss i utredningsarbetet. Har någon gjort iakttagelser får de gärna dela med sig av detta och kontakta oss på 11414, säger Christer Stålhandske.

Trots två sprängdåd inom loppet av två dygn ser polisen ingen anledning till att kommuninvånarna ska oroa sig.

– Nej, vi ser ingen anledning att vara rädd utan invånarna kan fortsätta sin vardag som vanligt.

En anmälan om allmänfarlig ödeläggelse har upprättats efter nattens bilsprängning.

Publicerad 20 February 2018 01:31

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen