Husseins utvisning kan strida mot ny rättspraxis

Har överklagat beslutet

LUND. Hussein Ismail, blivande VD för Birka Biostorage i Lund ska utvisas till Libanon. Det enligt ett beslut från Migrationsverket från början av februari. Hussein Ismail har nu överklagat beslutet som han hoppas strider mot ny rättspraxis.

– Vi hoppas på det. Just nu vet vi inte. Vi får inga svar, säger han.

Sedan 2012 har Hussein Ismail varit en av nyckelpersonerna bakom biobanksföretaget Birka Biostorage i Lund.

Inom kort ska han ta över som VD för företaget, som även planerar en rejäl expansion och flytt till nya lokaler i Science Village.

I början av februari i år, tre år efter att Ismail kom till Sverige, fick han beslut om att han måste återvända till sitt hemland Libanon. Detta med anledning av att han under ett antal månader under företagets uppstart inte tjänade avtalsmässig lön.

I en tidigare intervju i Lokaltidningen har Hussein Ismail förklarat att han frivilligt gick ner i lön under en period för att rädda företaget som inte hade tillräckliga likvida medel. Ingen på företaget kände till att de i och med det bröt mot lagen och när misstaget uppdagades rättades det till.

När utvisningsbeskedet kom i början av februari hade Hussein fyra veckor på sig att packa sin familj och frivilligt lämna landet, en tidsfrist som snart löpt ut.

I och med överklagandet har fristen dock förlängts.

Förhoppningen är att en ny rättspraxis från 2017 ska verka till Ismails fördel.

Enligt Svenskt Näringslivs expert Amelie Berg talar Migrationsöverdomstolens avgöranden i ett antal rättsfall från december 2017 för att Migrationsverket ska göra en helhetsbedömning av anställningsvillkoren för hela tillståndsperioden.

– Villkorsavvikelser under enstaka månader när det gäller exempelvis lön ska bedömas utifrån ett helhetsperspektiv, samt arbetsgivarens syfte med avvikelsen. Här verkar Migrationsverket inte följa praxis, säger hon i en artikel i tidningen Entreprenör.

Enligt Migrationsverket är denna praxis dock inte tillämpbar i Husseins fall.

– Domarna ger oss möjlighet att göra en helhetsbedömning när mindre genuina misstag gjorts från seriösa arbetsgivare. Medvetna avsteg från de lagstadgade kraven, som i det här fallet, kan dock inte jämställas med genuina misstag, säger Alexandra Elias, presskommunikatör vid Migrationsverket, till Entreprenör.

För Hussein Ismail, finns nu inget annat att göra än att vänta.

– Det är oerhört stressande. Vi har försökt att få besked från Migrationsverket, men utan resultat, säger han.

Vad kommer du göra om du trots allt tvingas återvända till Libanon?

– Då kommer jag åka för att sedan återvända till Sverige och ansöka om uppehållstillstånd på nytt. Det är här jag har gjort planer, här jag har mina drömmar, här jag har mitt företag. Jag tänker inte bara ge upp allt. Jag kommer slåss tillbaka.

Publicerad 19 February 2018 11:45

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen