Deras affärsidé: Uttalsträning ska ge fler nya svenskar jobb

"Personen får en helt annan självbild"

SOCIAL INNOVATION. Vad spelar en fin utbildning och ett digert CV för roll om det är svårt att göra sig förstådd? När Jakob Svärd skulle anställa en ekonomiansvarig insåg han att det finns ett glapp mellan SFI-undervisningen och arbetsmarknaden. Företaget Självbildarna vill fylla det glappet.

Av
Anja Degerholm

Självbildarna startades för två år sedan. Allt började med Güzel Kiraz-Dagli. Hon har rötterna i Turkiet men bor sedan flera år tillbaka i Malmö. Hon hade hoppat in som ekonom på Jakob Svärds telekombolag och var insatt i rutinerna. Så när företagets ekonomiansvarige skulle vara tjänstledig så var hon den bästa kandidaten att ta över. Det var bara ett problem.

– Güzel var helt rätt person för jobbet, men även om hon hade ett bra ordförråd och bra grammatik så förstod jag inte vad hon sa, berättar Jakob Svärd.

Han fick klartecken av VD:n på företaget att avsätta tid och resurser för att Güzel skulle få uttalsträning på arbetstid, och därefter erbjuda henne en tjänst. Jakob började söka på nätet efter uttalsträning men fick inga träffar.

Via en före detta flickvän fick han tips om att Malmö opera hade logopeder som arbetade med skådespelarnas uttal. Det blev starten för Självbildarna. Jakob skrev en affärsplan och tog in affärskollegan Michel Massadakis som han jobbat tillsammans med sedan 1999.

– Jag var lite skeptisk i början och förstod inte behovet. Men ju mer jag tänkte på det desto mer insåg jag att språket faktiskt kan vara det som gör det svårt för människor att komma in på arbetsmarknaden, säger Michel som numera är VD för bolaget och fortsätter:

– Det finns ett glapp mellan det arbetsgivaren vill ha och den språkkunskap som nya svenskar får via SFI-undervisningen.

De kom i kontakt med logopeden Harald Emgård som också blev delägare. Sedan dess har ytterligare en logoped anställts och företaget håller regelbundna kurser för mindre grupper. Fokus är att uppnå ett lättbegripligt tal, i vissa fall specifik branschterminologi. Självbildarna har bland annat avtal med Region Skåne och Kriminalvården, och flera kommuner och företag.

– Det är otroligt vilken skillnad tolv kurstimmar kan göra, säger Michel Massadakis.

– Det här är något som kan förändra människors liv, och den bekräftelsen är större än något annat. Att personen får en helt annan självbild, därav namnet Självbildarna, säger Jakob Svärd.

Engagemanget går inte att ta miste på, inte heller frustrationen över att bolaget inte utvecklats så snabbt som de velat.

– Det har varit en helt fantastisk resa, men jag trodde att intresset skulle vara större från näringslivet. De är inte beredda att betala för det eller tycker att arbetsförmedlingen borde betala. Vi har suttit i ändlösa diskussioner med arbetsförmedlingen, men det har inte lett någonstans, säger Jakob Svärd.

– Hade vi varit en ideell organisation hade vi förmodligen fått mer gehör. Vi har alltid startat aktiebolag, därför var det naturligt att göra det även i det här fallet. Det är viktigt för oss att vara självfinansierade och inte beroende av bidrag, då har man inte längre mandat i den egna verksamheten, förklarar Michel.

Nu försöker de sitta lugnt i båten.

– Det får ta den tid det tar, även om vi är vana att gå från uppstart till vinst inom en månad. Vi har en massa planer under året, bland annat att testa att ta in en ny VD, säger Jakob.

– Vi går med vinst, men tack vare att vi fem delägare investerat mycket pengar i bolaget för att vi tror på idén. Vi är övertygade om att det finns en ekonomi i detta och att fler ska få upp ögonen för det vi gör, fyller Michel i.

Och Güzel då? Hon är numera ekonomichef för flera av Jakob och Michels bolag, bland annat Självbildarna.

– Efter kursen märkte jag att folk slutade fråga ”vad sa du?”. Vi fick läsa in en artikel i början och slutet av kursen och det var väldigt stor skillnad i uttalet. Men framför allt så kom självförtroendet tillbaka. Hur kan du visa det du kan inom ditt yrke om du inte kan uttrycka dig, säger Güzel Kiraz-Dagli.

Publicerad 19 February 2018 04:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen