Tidigare elever hyllar Sanela: "Hon har gett oss självförtroende"

Mycket mer än skolans kaféansvariga

LANDSKRONA.

Hon lyssnar och inspirerar till att ta skolan på allvar och att välja rätt väg i livet. För många elever på före detta Selma Lagerlöfgymnasiet har Sanela Cizmovic blivit mycket mer än skolans kaféansvariga.

– Hon har hjälpt mig med allt från matte till att få bättre självförtroende, säger eleven Teuta Rudari.

Teuta Rudari kommer ihåg första gången hon gick till Sanelas kafé för att köpa en macka, när hon fortfarande gick på Selma Lagerlöfgymnasiet som sedan blev Öresundsskolan Landskrona.

– Sanela frågade hur jag mådde, hur det gick i skolan. Jag blev förvånad och undrar först varför hon frågade så mycket. Då saknade jag självförtroende och var deprimerad. Men vi lärde snabbt känna varandra. Någon lärare sa till mig att om jag inte klarade provet skulle jag inte klara kursen, men i stället inspirerade Sanela genom att säga att jag skulle klara det. Sånt påverkar, säger andraårseleven.

Dorentina Sallahi är tredjeårselev och har också fått stöttning av Sanela Cizmovic.

– Jag har ett ganska hett temperament och var ganska aggressiv ett tag. Men Sanela har gett mig så många insikter. Och den där enkla frågan "hur mår du?" är så klockren. Den betyder så mycket och gör att man öppnar upp sig. Hon är som en kurator, säger hon.

"Förut trodde jag inte att jag inte kunde,men nu har jag fått bort tre av fem F. Jag är så tacksam för hennes stöttande"

– Förut låg jag dåligt till med betygen, jag hade fem stycken F och jag trivdes inte med skolan. Jag var ofta på dåligt humör. Men Sanela har pushat och inspirerat och fick mig att tro på mig själv. Förut trodde jag att jag inte kunde, men nu har jag fått bort tre av fem F. Jag är så tacksam för henne och hennes stöttande, säger Elmedina Ramadani.

Även om Elmedina Ramadani och Teuta Rudari inte går kvar i samma skola kommer de ofta till kaféet innan skolan börjar. Just för att träffa och prata med Sanela.

Tjejerna berättar om att det har funnits grupperingar på skolan men att med Sanelas hjälp har fler lärt känna varandra och grupperna har luckrats upp. De berättar även att vissa som röker har dragit ner på rökningen för att i stället umgås i skolans kafé.

Teuta Rudari tycker att det är viktigt att ha en vuxen person som kan visa rätt väg i livet.

– Jag får jättemycket stöd från min familj, de berättar vad som är rätt och fel. Men när någon utomstående vuxen säger att man inte klarar sig utan utbildning och att man därför måste satsa på skolan lyssnar man på ett annat vis, säger hon.

Sanela Cizmovic är överväldigad av elevernas ord när vi träffas i skolkaféet.

– Jag älskar ungdomar helt enkelt och vill se att de växer som individer. Det finns så många fina unga som fler borde lyssna på och man måste inspirera dem att våga följa sina drömmar. Då hade det också blivit mindre bus i samhället, det är jag övertygad om, säger hon.

Framöver skulle hon vilja starta någon form av fritidsgård med kafé för ungdomar i gymnasieålder.

– Men då behöver jag kommunens stöd med lokal. Jag kan inte göra det på egen hand, säger Sanela Cizmovic.

Kaféet har blivit som en samlingspunkt för många av skolans elever. Många kommer för att prata med Sanela Cizmovic (till vänster i bild).

Kaféet har blivit som en samlingspunkt för många av skolans elever. Många kommer för att prata med Sanela Cizmovic (till vänster i bild). Foto: Ida Asplund Ådahl

Publicerad 18 February 2018 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen