Hund blev svårt sjuk av smitta som sprids av råttor

MALMÖ.

Anne och Gert Hjortswangs fyraårige Yorkshireterrier Alfred drabbades i början av året av en allvarlig sjukdom. Under några oroliga dygn var det osäkert om han skulle överleva. Nu är han på bättringsvägen och de har fått reda på att han smittades av leptospiros – en sjukdom som ofta sprids av råttor.

Det hela började ett par dagar in på det nya året. De upptäckte då att Alfred hade drabbats av diarré. De gav honom därför medicin mot det och till en början verkade han svara bra på den. Efter ytterligare några dagar upptäckte de dock att det var något mer som inte stod rätt till med Alfred.

– Han började kräkas och ville varken äta eller dricka, säger Anne Hjortswang.

– Han brukar vara pigg, glad och alert, men nu ville han ingenting utan låg bara och sov, säger Gert Hjortswang.

Efter att ha funderat någon dag bestämde de sig för att ta Alfred till djursjukhuset. Väl där togs det en rad prover som visade att Alfred var vid en allt annat än god vigör. Såväl lever- som njurvärden var dåliga, dessutom hade han gulsot och hög sänka.

– När vi hälsade på honom första gången så var veterinären osäker på utgången. När han varken ville äta eller dricka var det svårt att göra något, säger Gert Hjortswang.

Alfred fick bland annat antibiotika intravenöst och veterinären ringde varje dag till sjukhuset för att höra hur det stod till med honom. En gång när de skulle åka och hälsa på honom blev de ombedda att ta med sig mat som han tycker extra mycket om.

– Vi tog med hans vanliga foder, men det brydde han sig inte om. Vi tog också med oss glass, något som vi vet att han gillar väldigt mycket, även om han sällan får det. Glassen åt han av och då förstod vi att han blivit lite piggare, säger Gert Hjortswang.

Kort därefter kunde de ta hem honom och hans värden blev snabbt bättre. Under några dygn var de dock osäkra på om Alfred skulle klara av sjukdomen med livet i behåll.

– Man vill ju inte att han ska ha ont. Han fick smärtstillande, men man vill inte vara egoistisk utan tänka på hundens bästa. Man får rådgöra med veterinären för att veta vad som är bäst. Det är bara en ung hund, säger Anne Hjortswang.

Alfred är nu i stort sett återställd, men äter fortfarande antibiotika. Sjukdomen som han drabbades av heter leptospiros och är en ovanlig bakteriesjukdom som kan drabba både djur och människor. Inte sällan sprids den av råttor och andra gnagare (se faktaruta). De ser också ofta råttor i samband med sina hundpromenader i Malmös parker.

– Jag tycker att det är obehagligt att det är så mycket råttor i lekparken vid biblioteket. Jag tänker alltid på barnen som leker där. Även om man inte vill skrämma upp folk så kan det finnas smitta i vattenpölar där även barnen trivs, säger Anne Hjortswang.

– Så fort det skymmer så kommer råttorna fram. Jag ser dem både i parkerna och på kyrkogården. De har definitivt blivit fler på senare år, säger Gert Hjortswang.

Leptospiros

Leptospiros hos människor uppträder ofta med lindriga, influensaliknande symtom men också som en allvarlig, livshotande sjukdom med blödningar och skador på lever och njurar. Husdjur som drabbas av leptospiros kan uppvisa en varierande sjukdomsbild.

I Sverige är infektion med kliniska symtom ovanligt bland djur, men undersökningar visar att de utsätts för smitta. Sedan den 1 juli 2004 är leptospiros på människa anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Ett fåtal utlandssmittade personer har rapporterats.

Symtom hos människor: Feber, nackstelhet, huvudvärk och muskelvärk. Allvarliga fall kan ge blödningar, gulsot, njursvikt och i sällsynta fall leda till döden. I Sverige är sjukdomen numera mycket ovanlig, både hos husdjur och människor.

Smittsätt: Infekterad urin från djur som är kroniskt infekterade, oftast råttor och andra vilda smågnagare. Smittat vatten eller fuktig mark.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt.

Publicerad 16 February 2018 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen