16-åring döms för knivmord på gym

För ung för fängelse

ÄNGELHOLM. På fredagen meddelade Helsingborgs tingsrätt att en 16-åring döms till sluten ungdomsvård och utvisning.

Av
Magnus Wahlström

Det var i september ifjol som pojken rök ihop med en 17-åring i omklädningsrummet på ett gym i Ängelholm. Bråket ska ha börjat ute i träningslokalen och fortsatt inne i omklädningsrummet där den dömde, då 15 år, högg 17-åringen upprepade gånger i låret. Knivhuggen tog så pass allvarligt att brottsoffret förblödde och avled.

Under rättegången har 16-åringen erkänt knivhuggen men hävdat att han handlade i nödvärn. Rätten har dock gjort bedömningen att åklagarens bevisning är tillräcklig för att utesluta nödvärn.

– Åklagaren har genom uppgifter från vittnen och övrig bevisning visat att det inte varit fråga om en nödvärnssituation, säger rådmannen Dina Gutrad i ett pressmeddelande.

På grund av pojkens unga ålder kan han inte dömas till fängelse. Istället döms han till sluten ungdomsvård i 1 år och 10 månader utan möjlighet till villkorlig frigivning. Därefter kommer 16-åringen att utvisas från landet och med förbud om att återvända.

– Det är fråga om ett mycket allvarligt brott. Om gärningsmannen varit 21 år eller äldre hade straffet blivit 12 års fängelse. Straffets längd har satts ner i enlighet med brottsbalken och praxis eftersom gärningsmannen var 15 år gammal när brottet begicks, säger Dina Gutrad.

Publicerad 16 February 2018 11:20

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen