Trenden på bostadsmarknaden fortsatt neråt

MALMÖ. Priserna för bostadsrätter och villor sett över hela riket har sjunkit med en procent under den senaste månaden enligt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. Även i Malmö visar de senaste siffrorna att priserna på bostadsmarknaden fortsätter att dala.

Av
Magnus Wahlström

I vad Svensk Mäklarstatistik kallar Stor-Malmö har priserna för bostadsrätter och villor sjunkit med fyra respektive två procent jämfört med föregående tremånadersperiod.

Samtidigt sjunker priserna långsammare än rikssnittet för samma period. Enligt rikssnittet har priset för bostadsrättspriserna sjunkit med 6 procent och villapriser med tre procent under den senaste tremånadersperioden.

– Tittar vi på månadssiffrorna kan vi skönja en viss dämpning av nedgångstakten även om den allmänna trenden är fortsatt negativ, kommenterar Svensk Mäklarstatistiks analyschef Per-Arne Sandegren bostadsrättspriserna i ett pressmeddelande.

Medelpriset per kvadratmeter för en bostadsrätt i centrala Malmö för närvarande är enligt statistiken 29 633 kronor och för Stor-Malmö 28 361 kronor. Rikssnittet ligger i sin tur på 37 979 kronor, vilket i synnerhet centrala Stockholm bidrar till att höja med sitt snitt på 86 553 kronor.

Sett till enbart den senaste månaden sjönk villapriserna i Stor-Malmö med en procent vilket medför ett medelpris om 3 959 000 kronor. Samtidigt är årstakten för villor fortfarande positiv, med en ökning på sju procent i Stor-Malmö.

– Även på villamarknaden finns det regionala skillnader, där dock de allra flesta av landets 21 län har en positiv årsutveckling. Och prisnivåerna mellan kommunerna är mycket stora. Man får 20 stycken medelvillor i Hultsfred för samma pris som en i Lidingö, säger Per-Arne Sandegren.

Publicerad 14 February 2018 08:27

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen