Semmelbonanza på fettisdagen – bagerierna på högvarv

SKÅNE. En av landets mest hektiska bagardag infaller på tisdagen. Exakt hur många semlor svenskarna trycker i sig just på fettisdagen är svårt att beräkna, men undersökningar visar att mer än varannan svensk unnar sig en fastlagsbulle just den dagen.

Av
Magnus Wahlström

De flesta bagerier och konditorier kommer att få en hektisk tisdag och Frasettis i Arlöv är inget undantag. Produktionschefen Jenny Karlin räknar med de kommer att baka uppemot 5 000 under fettisdagen.

– Svårt att veta exakt hur många det blir på förhand, men det brukar bli däromkring. Det är en hel del, säger hon och berättar att de börjar tillverkningen tidigt på morgonen och fortsätter under hela dagen.

Under senare år har allsköns alternativ till den traditionella semlan kommit ut på marknaden. Det finns ett oändligt antal exempel på olika semmelhybrider och på Frasettis har alltifrån prinsessemlor till semmelwraps testats.

– Vi har prövat en del, men vi har inte haft någon större efterfrågan faktiskt. Så vi kör den traditionella varianten och minisemlor, säger Jenny Karlin och tillägger att semmelhybriderna är mer populära under årets övriga 364 dagar – på fettisdagen vill de flesta ha en traditionell bulle.

Fahlmans konditori i centrala Helsingborg ligger inte heller på latsidan inför fettisdagen. De har bunkrat upp med alla nödvändiga ingredienser och räknar med att göra mellan 3 000–4 000 semlor dagen till ära.

– Två av oss börjar klockan 03 i natt. Sedan kommer ännu fler in, berättar konditorn Anne Delin.

I sortimentet finns, förutom den traditionella semlan, flera olika varianter. Minisemlor, wienersemlor och brumla (chokladdoppad med choklad- och vaniljkrämsfyllning) är bara några exempel.

Precis som hos Frasettis finns även veganska semlor.

– Vi har märkt att många fått upp ögonen för de veganska semlorna i år och att efterfrågan är ökat, säger Anne Delin.

Fettisdagen är som sagt en av årets mest bråda dagar för bagerierna. En annan stor bakverksdag är Alla hjärtans dag, som i år infaller dagen därpå (på onsdag). Således behöver bagarna inte direkt oroa sig för att rulla tummarna under veckan.

– –Nej, inte direkt (haha). Det är lite otur att dagarna följer på varandra. Vi räknar med runt 1 500 vaniljhjärtan. Men det är mest att göra under fettisdagen, avslutar Jenny Karlin.

Publicerad 13 February 2018 04:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen