Suleima har levt som ensam sula på Christiansö i närmare sex år. Innan han förälskade sig i elstoplen drogs hans lustar till en platspåse.

Suleima har levt som ensam sula på Christiansö i närmare sex år. Innan han förälskade sig i elstoplen drogs hans lustar till en platspåse. Foto. Ritzau/Scanpix / Skärmdump Youtube

Världens ensammaste fågel är nu dansk

Har i sex år uppvaktat en elstople

CHRISTIANSÖ. För bara några veckor sedan lämnade världens då ensammaste fågel, Nigel, jordelivet. Detta efter att han under sina sista år endast umgåtts med ett betongfundament. Nu har en dansk fågel övertagit titeln som världens ensammaste. I sex års tid har havssulan Suleima levt utan kontakt med andra artsfåglar på Christiansö utanför Bornholm där han ihärdigt uppvaktat en elstolpe.

– Sulan har gjort sig ett rede precis intill elstolpen där han står och dansar och klapprar med näbben för att visa att han är tillbaka, säger biologen Vicky Knudsen, till danska TV2.

Trots ömhetsbetygelserna får Suleima inte så mycket kärlek tillbaka.

– Han pyntar redet och tar med fjädrar till elstolpen för att visa hur mycket han älskar den, men det sker bara inte något. Det är också svårt att para sig med en elstolpe, säger Vicky Knudsen.

Det senare behöver dock inte vara ett hinder, då Suleima tidigare ertappats med försök att para sig med en plastpåse.

Att fågeln valt att bosätta sig på Christiansö och Bornholm är dock uppseendeväckande i sammanhanget. Havssulor finns vanligtvis inte i området, utan är betydligt vanligare längs Danmarks västkust.

Experterna tror därför att han blåst ur kurs och sedan valt att stanna vid Danmarks östligaste punkt.

– I princip borde han kunnat flyga tillbaka, men jag tror helt enkelt att han bestämt sig för att Bornholm och Christiansö är härliga platser att vara på, säger Vicky Knudsen till TV2.

Publicerad 12 February 2018 10:12