Gravida med missbruksproblematik får stöd

KRISTIANSTAD/HÄSSLEHOLM

. Varje år föds ett hundratal barn i Kristianstad och Hässleholm och i övriga närområdet. En del av dessa familjer brottas med en missbruksproblematik som man kan behöva hjälp med att ta sig ur. Och många gånger är en graviditet en stor motivationsfaktor för att ta sig tillbaka till en stabil tillvaro utan droger.

Sedan 1,5 år tillbaka driver Region Skåne ett projekt som finansieras av Samordningsförbundet Skåne nordost, ett projekt som också är ett samarbete med fem kommuner, Kristianstad, Hässleholm, Osby, Bromölla och Östra Göinge vilket innebär en mödravård för mammor och familjer i ett aktivt missbruk eller som har varit i ett missbruk.

Vid starten visste man inte hur behovet av denna specialistvård såg ut. Men man insåg ganska snart att behovet var stort och när projektet nu passerat halva tiden har man tagit emot runt 20 kvinnor med behov av extra stöd på grund av missbruk.

– Vi ser att det finns ett behov av den här typen av vård. Även om vi fortfarande är ganska okända för de flesta så vet vi att missbruket är utbrett inte bara på dessa fem orter utan över hela Skåne. Än så länge har vi haft flest mammor från Hässleholmstrakten. Men vi ser också ett behov i Hörby, då flera hört av sig därifrån. Dock tvingas vi neka dessa då de inte tillhör en av de kommuner som valt att delta i projektet, berättar Erika Ahlgren, barnmorska och projektledare, Maria Mödravård.

Man hoppas dock på att fler kommuner skall välja att gå med i samarbetet efter att projekttiden är slut om 1,5 år, då tanken är att verksamheten skall implementeras och bli varaktig inom specialistmödravården på Centralsjukhuset i Kristianstad..

– De här mammorna har i vissa fall det ganska tufft ställt och har inte råd att åka så långt för att få rätt mödravård, så att den här typen av verksamhet finns på fler orter är viktigt, menar Erika Ahlgren som också hoppas på ett framtida samarbete med bland annat Ystad.

En av de mammor som går hos Maria Mödravård är Melissa Broy 18 år från Kristianstad. Hon blev oplanerat gravid och var då mitt i ett missbruk.

– Min första tanke var att ta bort det, just på grund av att jag använde narkotika. För att kunna ta ett beslut och tänka klart behövde jag vara ren. Och efter en vecka utan narkotika bestämde jag mig för att behålla barnet och samtidigt tog jag då beslutet att bli helt ren, berättar Melissa Broy.

Vid sitt första besök på mödravården berättade hon om sitt missbruk och fick en tid på Maria Mödravård. Hon stod i valet mellan att bli mamma eller fortsätta ett liv som missbrukare.

– Människor runt mig sa att jag aldrig skulle klara av att bli mamma men jag hade bestämt mig att klara detta och även om jag efter mitt första besök hos Maria Mödravård kände att jag inte ville tillbaka så gick jag ändå dit igen och nu vet jag inte hur jag hade klarat detta utan dem. De har varit ett otroligt stort stöd.

Vid oregelbundna tillfällen har Melissa Broy fått lämna ett drogtest hos barnmorskorna och de har stöttat och funnits där för alla frågor och funderingar som hon haft, utan att ha kommit med pekpinnar eller förmaningar.

– Ja vi kräver aldrig något eller bestämmer vilket beslut mamman ska ta. Utan vårt jobb är att motivera. Vi ser att just en graviditet och ett växande barn i magen gör att många mammor självmant vill sluta med drogerna och då finns vi där som hjälp och stöttning, berättar Erika Ahlgren.

Melissa Broy håller med, att riskera att barnet tog skada av droger eller alkohol var inget hon ville, därför var valet enkelt. Hon erkänner att hon kan sakna sina gamla vänner och det livet hon levde men skulle inte vilja byta det mot livet hon lever idag.

–Visst saknar man sömn som ensamstående mamma och det är jobbigt emellanåt. Men Keylia är mitt liv nu och det är skönt att veta att Maria mödravård kommer att vara en del av mitt liv ett bra tag till. Jag har som mål att läsa in gymnasiet och hade gärna flyttat för att börja om på nytt. Men jag tar en dag i taget och att Keylia mår bra är prio ett just nu.

Barnmorskorna och socionomen på Maria Mödravård finns med mammorna och barnen upp till de är två år gamla, som en trygghet och en uppföljning i det arbetet man gjort under graviditeten. Målet är att kunna ta emot runt 30 familjer per år och få ut dessa i en stabil vardag tillsammans med sina barn.

Publicerad 11 February 2018 07:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen