Fick föda stående – barnet åkte ner i golvet

SUS får kritik

MALMÖ. I en ståstol födde kvinnan sitt barn i en sådan hast att barnet åkte rakt ner i golvet med en kraftig smäll. Händelsen anmäldes till Ivo som nu riktar kritik mot Skånes Universitetssjukhus.

Av
Magnus Wahlström

Kvinnan i 45-årsåldern befann sig på Skånes Universitetssjukhus under förra våren och var i slutskedet av sin graviditet. Eftersom hon drabbats av havandeskapsförgiftning sattes förlossningen igång. Under sin väntan stod hon upp i en ståstol samtidigt som en undersköterska och hennes make närvarade i rummet. Att ingen barnmorska befann sig i rummet ska av personalen ha förklarats av hög arbetsbelastning.

Plötsligt kände kvinnan att barnet var på väg vilket hon gjorde undersköterskan uppmärksam på. Undersköterskan gick då iväg till ett annat rum för att hämta barnmorskan. Under tiden undersköterskan var frånvarande förlöstes barnet hastigt.

Eftersom kvinnan fortfarande stod i ståstolen åkte barnen rakt ner i golvet med en så pass kraftig smäll att navelsträngen slets av. I sin anmälan skriver kvinnan att hon till en början trodde att barnet dött av smällen, men att hon strax därefter hörde barnet skrika.

Inspektionen för vård och omsorg kritiserar nu Sus och menar att händelsen inte uppfyller kraven för en god och säker vård. Ivo poängterar även att det krävs tillräckligt med personal, lokaler och annan utrustning för att kunna uppnå kriterierna för en säker vård.

Publicerad 11 February 2018 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen