Krönika: "Ett av det mörkaste ögonblicken i svensk idrottshistoria"

OS-KRÖNIKA: Mitt första minne av ett olympiskt vinterspel var när Corey Hirsh blev totalt utspelad av en av hockeyns främste, Peter Forsberg, i OS i norska Lillehammer för 24 år sedan.

Av
Andreas Holm

Sedan dess har fem olympiska spel genomförts vilka bjudit på både toppar och dalar.

Det som etsat sig fast hos mig, och säkerligen hos många fler, är vad som hände den 20 februari i Salt Lake City för snart 16 år sedan.

Tre Kronor ställde ett magiskt lag på benen och egentligen var ju en OS-medalj redan på förhand inkasserad när stjärnspelare som Niklas Lidström, Markus Näslund, Sudden och Daniel Alfredsson var med. Men vitryssen Vladimir Kopats skott från blå och Tommy Salos nick glömmer ingen. Någonsin…

Ställningen var 3–3 och Kopat ville bara få upp pucken i offensiv zon. Skottet riktades mot Salo som valde att hoppa och nicka in pucken. Fiasko och enligt mig ett av det mörkaste ögonblicken i svensk idrottshistoria.

2006 i italienska Turin kom istället en fullkomlig urladdning. Räknat till antalet guld har det hittills varit det mest framgångsrika för Sverige. Tre Kronor fick revansch och kammade hem guldet, precis som bland andra Anja Pärson i slalom, Anna-Carin Olofsson i skidskytte och lag Anette Norberg i curling. Sju guld blev det totalt inklusive två silver och fem brons.

Kommer vi få ett lika bra, om inte bättre OS i år?

Tveksamt. Det finns två stafettguld i skidor att försvara. Damerna har all chans i världen, men herrarna får det nog tufft. Jag tror det finns möjlighet att ta hem tre guld och har en känsla på åtminstone tolv medaljer.

Mitt tips:

Guld: Sandra Näslund, skicross, herrlaget i curling, damernas stafettlag skidor

Silver: Charlotte Kalla 10 kilometer klassisk stil, damernas sprintstafett i skidor, Jennie Lee Burmansson i freeskiing, mixedlaget i curling, Tre Kronor i ishockey

Brons: Herrarnas stafettlag skidor, Damkronorna, Estelle Alphand alpint, lagtävling alpint

Publicerad 09 February 2018 15:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen