Varg har setts i nordöstra Skåne

NORDÖSTRA SKÅNE.

Ett 20-tal observationer av varg har gjorts i nordöstra Skåne. Det kan röra sig om en för Skåne ny varg och Länsstyrelsen vill gärna ha in bilder på spår.

Av
Martin Wingren

Senaste observationen, på torsdagsförmiddagen, var i Främmenaryd i Hässleholms kommun. Länsstyrelsen vill ha hjälp med att få in foton på spår för att kunna göra en bedömning om vilka av observationerna som rör sig om varg eller ej.

– Ta ett foto uppifrån och lägg något bredvid spåret så att vi kan bedöma storlek. Vargar har rejäla tassar, säger David Börjesson som är naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Det kan röra sig om den lokala ”vargkändisen” som kallas Snapphanen men det kan också vara en annan vargindivid som rör sig i nordöstra Skåne.

– Den som i folkmun kallas Snapphanen, som vi sett i Skåne sedan 2013, är mer skygg och rör sig inte så publikt som den här vargen gjort. Det kan vara en vandringsvarg. Om det är den stationära vargen så är den bara ute och lufsar och kommer att röra sig uppåt mot Kronoberg och Blekinge för att återkomma om en tid, säger David Börjesson.

Länsstyrelsen är även intresserad av att hitta spillning efter vargen för att kunna få tag på varg-dna.

– Om man hittar det så får man gärna ta bild på det men inte röra det eller låta hunden komma nära och kontaminera spillningen, säger David Börjesson som menar att folk inte behöver vara rädda för vargen men att man alltid ska ha tillsyn om man har får eller inte komma för nära och stressa vargen.

Enligt den senaste inventeringen finns cirka 355 vargar i Sverige, enligt Naturvårdsverket.

Tips om varg

Tips om rovdjursobservationer och foton kan skickas till rovdjur.skane@lansstyrelsen.se

Publicerad 08 February 2018 11:07

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen