Inget tiggeriförbud i Vellinge kommun

Anses inte tillräckligt störande

VELLINGE. Förvaltningsrätten har beslutat att Vellinge kommun inte får inför något tiggeriförbud. Domstolen motiverar sitt beslut med att tiggeriet inte är tillräckligt störande.

– Jag är givetvis besviken över beslutet. Vi har angivit de problem som vi anser finns men det räcker uppenbarligen inte, i alla fall gör rätten den bedömningen, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.

Det var i höstas som kommunfullmäktige i Vellinge beslutade att införa förbud mot tiggeri. Enligt kommunen har tiggeriet orsakat omfattande störningar av den allmänna ordningen, framför allt i anslutning till butiker. Beslutet anmäldes till Länsstyrelsen som upphävde förbudet. Kommunen överklagade beslutet, men även Förvaltningsrätten väljer alltså att säga nej.

"Det framgår inte av utredningen att det förekommit olägenheter eller störningar av sådan omfattning och karaktär att ett förbud är befogat", står det att läsa i domslutet.

Förvaltningsrätten medger visserligen att "passiv penninginsamling på allmän plats" kan förbjudas i de lokala ordningsstadgarna, men bara om det är motiverat och utan att det inskränker den enskildes integritet.

Kommunstyrelsens ordförande anser att rättens resonemang är märkligt.

– Man agerar annorlunda när det gäller just tiggeriförbudet. Här ska kommunen tydligen påvisa ordningsproblem men det krävs inte inom andra områden som behandlas i ordningsföreskrifterna, säger Carina Wutzler.

Vellinges beslut har både kritiserats och applåderats. Flera kommuner i landet, bland annat Landskarona, har velat införa ett liknande förbud.

– Sedan beslutet i Vellinge har det förts en intensiv debatt kring frågan runt om i Sverige. Många kommuner och medborgare står bakom ett förbud. Många anser att det finns olika olägenheter kopplade till tiggeriverksamhet, men den bilden delar uppenbarligen inte förvaltningsrätten, säger Carina Wutzler.

Några som däremot välkomnar Förvaltningsrättens beslut är Miljöpartiet i Vellinge:

"Förvaltningsrättens nej till ett tiggeriförbud i Vellinge är en seger för humanism. Det är oerhört glädjande att de kommit till samma slutsats som oss inom Miljöpartiet. Beslutet var väntat. De lokala ordningsföreskrifterna är till för att upprätthålla den allmänna ordningen på offentlig plats. Att det tiggeri som förekommer i Vellinge kommun skulle störa den allmänna ordningen är inget som vi kan hålla med om. Politiker ska inte använda den så kallade straffrätten, möjligheten att straffa människor, till att straffa dem som ber andra om hjälp", skriver partiet i ett uttalande

Publicerad 08 February 2018 00:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen