De vill ge Skåne mer sol: ”Är övertygade om att vi hamnar i topp fem”

Hoppas gynna det lokala näringslivet genom att påvisa fler soltimmar

SYDKUSTEN. Att Skåne år efter år hamnar på jumboplats vad gäller antalet soltimmar är inte okej. Det menar föreningen Sydkustsol, som har en annan bild av det skånska vädret än SMHI.

– Här längs kusten är det ofta soligt. Det är därför inte rättvist att vädret som mäts i Lund ska vara representativt för oss alla, säger Anders Kristiansen, som är en av initiativtagarna till föreningen Sydkustsol, som planerar att bygga en egen mätstation i Abbekås hamn.

Det är snart tre år sedan som idén uppstod under en byalagsfest i Hörte.

– Vi stod nere vid vattnet och pratade om allt möjligt. Så kom vi in på vädret och konstaterade att det nästan alltid är fint väder längs vår sydkust. Trots det hamnar vi nästan alltid i botten när SVT presenterar sin årliga sol-liga.

Att återge antalet soltimmar korrekt är viktigt för regionen, menar Kristiansen.

– Det har stor betydelse för vår turismnäring, som i sin tur har stor betydelse för vår näringslivsutveckling. Vi vill ju att folk ska komma hit, handla i våra affärer, spela på våra golfbanor och njuta av allt bra som finns här, säger han.

Genom att mäta antalet soltimmar på sydkusten istället från SMHIs station i Lund är föreningen övertygad om en betydligt bättre placering i solligan.

– Det är klart vår subjektiva bedömning, men vi är övertygade om att vi åtminstone kommer hamna bland topp fem tillsammans med Öland och Gotland, säger han.

För att mäta soltimmar krävs dock ordentlig mätutrustning.

Genom medlemsavgifter och gåvor till föreningen har de hittills lyckats få ihop cirka 90 000 kronor, som bland annat lagts på en mast som i fjol restes i Abbekås hamn.

– Det som kvarstår nu är själva mätinstrumenten och där nöjer vi oss inte med mindre än SMHI kvalitet. Skulle vi köpa någon budgetversion för femtusen kronor skulle ingen ta oss på allvar.

För att få råd till mätutrustningen behöver föreningen ytterligare 150 000 kronor, vilket de hoppas kunna få sponsrat från de tre strandkommunerna Ystad, Skurup och Trelleborg.

– Vi har även skickat in en förfrågan till Region Skåne om finansiering, men vi har ännu inte fått några svar, säger Anders Kristiansen.

Att det blir just Abbekås som får själva mätstationen har en enkel förklaring.

– Det är mitt på sydkusten med lika långt avstånd åt både öst och väst. Dessutom är det helt fri horisont utan några träd eller annat som skuggar.

Publicerad 07 February 2018 09:12

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen