S i Danmark vill skicka asylsökande till Afrika

"Nödvändigt för att skapa ett mer humant flyktingsystem"

DANMARK. De danska socialdemokraterna vill avskaffa möjligheten att söka asyl i Danmark. Det rapporterar Danmarks radio.

Enligt förslaget, som går under namnet ”Rättvis och realistisk” och som kommer presenteras under måndagen, vill de istället hänvisa flyktingar som önskar söka asyl vid gränsen till danskdrivna flyktingläger i exempelvis Nordafrika. I lägren ska de sedan kunna bo medan deras ansökan behandlas.

– Det är nödvändigt för att skapa ett mer humant och rättvist flyktingsystem än det vi har i dag, säger Socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen till DR.

Genom flyktingläger i tredje land menar hon att Danmark ska kunna hjälpa fler än de gör i dag.

– Situationen är den att det kommit fler flyktingar till Europa än vi själva kan klara. Men de flesta av världens flyktingar hjälper vi inte, säger hon.

Men även om man skulle få sin asylansökan godkänd under sin tid i flyktinglägret är det inte säkert att man får komma till Danmark. Enligt förslaget ska man istället skickas till FN:s flyktingläger.

I gengäld erbjuder sig danskarna att ta emot fler så kallade kvotflyktingar och även skänka pengar till UNHCR.

– När det inte kommer spontanansökningar så hamnar vi i den situation som jag helst vill vara i, där vi själva kan bestämma hur många vi tar emot.

Publicerad 05 February 2018 07:19

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen