Röda pölser snart också i Kina

Av
Martin Wingren

DANMARK. Snart kan det gå att få en klassisk dansk röd pölse även i Kina. Detta sedan landet nu godkänt import av värmebehandlat griskött från Damark.

Sedan tidigare säljer Danmark fryst griskött till Kina men nu är det även fritt fram för röda pölser och pålägg. Något som danska myndigheter och producenter kämpat för i tio år. De kallar det ett historiskt besked.

– Det är en stor dag för danskt lantbruk och dansk ekonomi. Vi är världsmästare på danska pölser och griskött. Det vill medelklassen i Kina självklart gärna också smaka på, säger miljö- och livsmedelsminister Esben Lunde Larsen i ett pressmeddelande.

Den nya uppgörelsen kan vara värd upp till en kvarts miljard kronor om året i ökade exportintäkter. Nya arbetsplatser i Danmark väntar också i och med att förädlingen sker i Danmark, enligt det danska näringslivet.

– Det kan vara en ännu större potential på sikt, när vi ser hur mycket kineserne får upp ögonen för danskt livsmedel. Det är en historisk dag för de danska grisproducenterna och slakterier, säger Karen Hækkerup, administrativ direktör i Landbrug & Fødevarer.

Publicerad 05 February 2018 07:42

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen