Funktionshindrande får hjälp att rösta hemma: "Gigantiskt plus i kanten"

Inför ombud för att öka valdeltagandet

SKURUP. I Skurups kommun vill man förbättra valdeltagandet genom att göra det lättare för personer med psykisk ohälsa och andra typer av funktionshinder att rösta. Istället för att behöva ta sig till en vallokal, erbjuds man inför höstens val att boka ett valombud som kommer hem till den som behöver.

– På så sätt kan man rösta i lugn och ro hemma i vardagsrummet, köket eller hallen om man så vill, säger tillgänglighetsrådets ordförande Marie Sjögren.

Hon menar att beslutet som nyligen röstades igenom i kommunfullmäktige är ett stort steg för Skurups politiker.

– Det är ett gigantiskt plus i kanten. Det är första gången som man verkligen lyfter det här med tillgänglighet på allvar. Och vårt förslag röstades igenom utan några större diskussioner, säger hon.

Enligt Marie Sjögren handlar det om drygt tusen personer i kommunen som lider av psykisk ohälsa eller andra typer av funktionshinder och som tidigare haft svårt att ta sig till vallokalerna för att rösta.

– En del har givetvis röstat ändå, men det här gör det lättare för majoriteten. Det kanske inte alla som kommer utnyttja det här erbjudandet, men kan vi nå trehundra av dem som inte röstat tidigare är mycket vunnet. Det är viktigt att allas röster blir hörda under ett val så att rätt parti hamnar på rätt plats. För vår del inte minst så att tillgänglighetsfrågorna hamnar i fokus, säger hon.

Kommunens valombud kommer vara opartiska och politiskt obundna och bokas via kommunens växel.

Publicerad 05 February 2018 10:29

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen