Melindas M-kupa blev för mycket för Instagram – fick sitt konto raderat

”Plötsligt var det bara väck”

CENsUR.

Känn dig vacker oavsett hur du ser ut. Det är budskapet som 24-åriga Melinda Johansson vill sprida genom sina bilder. Men hennes kurviga kropp blev för mycket för Instagram.– Plötsligt fick jag bara ett meddelande att mitt konto blivit raderat och att de inte tänkte öppna upp det igen. Jag fattade ingenting, säger Melinda, som följs av 65 500 personer.

Genom sitt Instakonto vill Melinda, som är kurvig av naturen, inspirera andra att våga vara stolta över sina kroppar och visa upp dem oavsett hur de ser ut.

Som liten drömde hon själv om att bli modell, men självkänslan var för dålig.

Alla modeller man såg var långa och smala. Jag var motsatsen.

– Alla modeller man såg var långa och smala. Jag var motsatsen. Det fick mig att känna mig ful och tjock, berättar hon.

När hon 2014 blev gravid förändrades hennes kropp.

– Jag hatade mig själv. Jag slutade gymma och åt väldigt onyttigt. Det gjorde att jag gick upp 35 kilo och plötsligt förstod jag att jag inte varit särskilt stor tidigare.

Men så föddes dottern och Melinda fick en ny syn på livet.

– Jag började tänka: Om jag inte älskar mig själv hur ska då min dotter kunna göra det?

För att stärka sin självkänsla började Melinda ta bilder på sig själv i poser och kläder som gjorde att hon kände sig snygg. Dessa publicerade hon sedan på sitt Instakonto.

– Jag vill visa att även stora kvinnor kan visa upp sig. Man ska kunna klä sig som man vill och göra som man vill utan att någon annan ska säga till en vad som är rätt och fel.

Effekten blev omedelbar och följarna strömmade in.

– Responsen har varit väldigt positiv, även om det kommit in en eller annan taskig kommentar. Dem försöker jag inte bry mig om. Jag raderar bara kommentaren och blockar personen. De har inte på min sida att göra, säger hon.

När Melinda lägger ut bilder på sin kropp är hon noga med att inte visa för mycket, vilket gjorde att hon blev förvånad när hennes konto plötsligt togs bort.

Mina bilder är vågade, men aldrig olämpliga.

– Mina bilder är vågade, men aldrig olämpliga. Jag är intresserad av nakenkonst och tycker att den kvinnliga kroppen är oerhört vacker och värd att visas upp. Men jag är noga med att inte visa för mycket eftersom jag vet att det finns många barn på Instagram. Under de år jag varit aktiv har jag aldrig fått någon bild bortplockad. Jag fick därför panik när mitt konto plötsligt var väck, säger hon.

Efter att Lokaltidningens systertidning i Danmark, Lokalavisen, tagit upp Melindas fall kom kontot dock tillbaka, tillsammans med en ursäkt från Instagram.

– Det stod att kontot blivit raderat av misstag, men någon mer förklaring än så gav de inte. Tydligen var det flera konton med väldigt många följare som tagits bort. Jag tycker det hela var väldigt märkligt.

Publicerad 04 February 2018 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen