Politiker vill se förbud mot skottsäkra västar

"Det borde vara en licens för att få sälja västar"

MALMÖ.

Ett nationellt förbud mot att bära skottsäker väst. Det vill Socialdemokraterna i Malmö se införas, tillsammans med fler punkter för ökad trygghet.

Av
Martin Wingren

Förslaget är del i partiets nya trygghetspolitiska program och S menar att bärandet av skottsäkra västar hos gängkriminella ökar våldet snarare än minskar det.

– Vi baserar detta på information från polisen. Det borde vara en licens för att få sälja västar. Våldet eskalerar och när kriminella använder västar så har de lättare att ta till vapen, säger kommunalrådet Andreas Schönström (S) och fortsätter:

– Det är bara en tidsfråga innan någon oskyldig som står bredvid drabbas av skjutningar på allmänna platser.

I det trygghetspolitiska programmet listar Socialdemokraterna runt 60 punkter. Bland annat fler övervakningskameror på gator och torg, fler kameror och fler ordningsvakter på sjukhus. Partiet vill även att det erbjuds bättre möjligheter för personer som vill hoppa av från kriminell verksamhet.

– Vi vill titta på avhopparverksamhet i Danmark, lagstiftningen hindrar oss i dag från att köpa platser där, säger Andreas Schönström.

Kommunalrådet menar att det handlar om en blandning av repressiva och preventiva metoder.

– Vi vill se till så att vi kan fånga upp ungdomar i tid. Vi vill på kort sikt få bort de drygt 200 gängkriminella som är verksamma i dag enligt polisen och på längre sikt förhindra att det blir nya, säger Andreas Schönström och fortsätter:

– Vi vill skärpa straffen. När en person som säljer droger åker fast så har den så liten mängd droger på sig så det bara blir böter. Vi vill att det införs att om du blir tagen fler än tre gånger så räknas den totala mängden ihop.

Publicerad 02 February 2018 03:28

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen