Blivande VD tog ut för lite lön – utvisas från landet

”Jag är chockad”

LUND. Hussein Ismail har under de senaste fem åren varit helt eller delvis boende i Sverige. Detta för att vara med och starta upp biobanksföretaget Birka i Lund. När han flyttade hit permanent 2014 tillsammans med sin fru var det för att stanna. Nu blir det inte så. Enligt ett beslut från Migrationsverket har Hussein fyra veckor på sig att lämna landet. Anledningen? Han tog ut för lite lön.

Under uppstartsfasen för Birka BioStorage hade företaget under en period inte tillräckligt med likvida medel för att betala ut avtalsenliga löner till alla sina anställda. Cheferna bestämde sig därför för att självmant sänka sina löner för att på så sätt rädda företaget.

– Det handlar om tre månader under 2015 då jag tjänade under minimikravet, säger Hussein Ismail som är medgrundare till företaget och tillika blivande VD.

För honom kom beslutet om att sänka sin egen lön att bli förödande. Han har nu fått ett utvisningsbeslut av Migrationsverket.

– Jag är helt chockad, säger han till Lokaltidningen på fredagsmorgonen.

Birka är just nu inne i en stor utvecklingsfas med planer att expandera tiofalt och flytta till nya lokaler i Science Village. Men sedan onsdagen ligger alla framtidsplaner på is.

– Vi vet inte vad vi ska göra. Vi söker Migrationsverket för svar, säger Ismail.

Utvisningsbeslutet kommer efter att Migrationsverket upptäckt att Hussein under den begränsade tidsperioden tjänat under minimumgränsen för kollektivavtalet.

– Det var ett misstag. Vi gjorde det för att företaget skulle överleva på marknaden. Det är tack vare det beslutet som vi nu kan expandera, säger Hussein Ismail.

Hussein som sedan 2014 bor permanent i Sverige tillsammans med sin fru har nu fyra veckor på sig att lämna landet och återvända till Libanon.

– När vi kom till Sverige och startade företaget var det i syfte att stanna här permanent. Min fru har jobb och studerar svenska. Det här beslutet påverkar både mig, henne och företaget, säger Hussein Ismail,

Enligt Migrationsverket har man fattat beslutet i syfte att skydda människor med arbetstillstånd från att utnyttjas av sina arbetsgivare.

– Här har man gjort ett medvetet avsteg att betala ut den utlovade lönen. Skulle man välja att titta mellan fingrarna på det här så finns det väldigt många andra ärenden där människor faktiskt blir utnyttjade som skulle kunna fara illa, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket, till SVT Nyheter, som var först att rapportera om beslutet.

Birka

Biobanksbolaget, med fem anställda, förvarar och distribuerar provsamlingar åt framförallt läkemedelsbolag, som ställer höga krav på säkerhet och där förvaring kräver speciella tillstånd.

Publicerad 02 February 2018 01:51

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen