Foto: David Castor

Anrik sockerfabrik hotas av nedläggning

Produktion kan flyttas till Örtofta

ARLÖV/ÖRTOFTA. Nordic Sugar avser att stänga hela sin verksamhet i Arlöv och istället samla hela den svenska produktionen i Örtofta. Anledningen uppges vara besparings- och effektiviseringsskäl.

Av
Magnus Wahlström

Dagligen raffineras cirka 850 ton råsocker på Nordic Sugars fabrik i Arlöv. Men snart kan det vara slut. Efter att ha genomfört en studie har företaget kommit fram till att såväl besparingar som effektiviseringar kan uppnås om hela deras svenska produktion samlas på bruket i Örtofta.

Inget formellt beslut om nedläggningen har fattats, men företaget meddelar att de avser att söka bygg- och miljötillstånd för att möjliggöra flytten till Örtofta.

Samtidigt hoppas de kunna investera omkring en miljard kronor över de närmsta fyra åren i Örtoftafabriken. De fyra åren ska även innebära en övergångsperiod för de cirka 150 anställda på produktionen i Arlöv. Under tiden uppges produktionen fortsätta som vanligt.

– Med de planerade åtgärderna bygger vi både en stark svensk framtidsanpassad produktionsstruktur och, i kombination med vår breda palett av produkter med hög kvalitet och service, stärker vi vår konkurrenskraft, säger Nordic Sugars vd Katarina Silfversparre i ett pressmeddelande.

Flytten av fabriken kommer även att innebära att antalet tjänster på Nordic Sugar i Sverige blir färre.

– En konsolidering kommer att betyda en minskning av antalet medarbetare i Sverige. Vår ambition är att hantera en stängning av fabriken i Arlöv med intern rörlighet och naturlig avgång, säger Katarina Silfversparre.

Publicerad 02 February 2018 11:54