Sverigedemokraterna kan avgöra sjukhusets framtid

Rödgrönt förslag passas vidare

SIMRISHAMN. Framtiden för Simrishamns sjukhus är fortsatt oviss. Med sverigedemokraterna som vågmästare förpassas frågan om den framtida driften till regionstyrelsen och regionfullmäktige.

Under onsdagens möte i hälso- och sjukvårdsnämnden gick Socialdemokraternas och Miljöpartiets förslag om att återta Simrishamns sjukhus i offentlig regi, igenom.

Sverigedemokraterna som är vågmästare valde dock att lägga ner sina röster då de ännu inte bestämt sig i frågan.

– Det här är ett så pass viktigt beslut att vi vill att hela gruppen är med på det. Därför valde vi att lägga våra röster för nu, säger Sverigedemokraternas regionråd Patrik Jönsson.

Jönsson är noga att kommentera att de nedlagda rösterna inte har något att göra med Alliansens så kallade ”ryktesspridning” om att de rödgröna egentligen vill avveckla sjukhuset.

– Det tror vi inte alls på. Det är bara desinformation och illaskött propaganda. Men vi vill fundera lite till över vilket alternativ som vi anser bäst för sjukhuset. Simrishamns sjukhus är speciellt både vad gäller läge och storlek. Oavsett om det tas över i offentlig regi eller om man väljer att fortsätta att driva det privat riskerar man att det uppstår en svekdebatt. Det kan bli svårt att rekrytera personal, vilket då leder till att verksamheten minskas. Vi vill utveckla och inte avveckla sjukhuset, säger han.

Simrishamns sjukhus drivs sedan 18 år i privat regi och är Skånes enda privata sjukhus. De rödgrönas förslag om att återta driften när det nuvarande kontraktet löper ut om två år syftar enligt dem till att göra vården mindre stelbent.

– Med ett längre avtal med en annan aktör kan det vara svårt att ändra verksamheten under tiden. I egen regi blir det enklare att förändra och utveckla, menar regionrådet Anders Åkesson (MP) i en tidigare intervju i Lokaltidningen.

Samtliga allianspartier röstade under nämndmötet mot förslaget.

– Att skånska patienter kan få god vård även av privata aktörer verkar Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte bry sig om det minsta. Kosta vad det kosta vill för patienterna och skattebetalarna – de rödgröna gör allt för att ta Skåne tillbaka till en tid utan valfrihet och privata alternativ i sjukvården, säger Gilbert Tribo (L) andra vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

Sverigedemokraterna kommer besluta om sin ställning under sitt gruppmöte på tisdag och frågan kommer sedan tas upp i nytt under Regionstyrelsens sammanträde på torsdag.

Publicerad 01 February 2018 08:16

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen