Kim Walls pojkvän om parets sista timmar tillsammans

Funderade på att följa med i ubåten men avstod i sista stund

KÖPENHAMN. För första gången sedan den ödesdigra natten mellan 10-11 augusti då den svenska journalisten Kim Wall bragdes om livet, berättar hennes pojkvän om timmarna innan hans flickvän klev ombord på ubåten.

I en dokumentär som visades på dansk TV2 under torsdagskvällen berättar han hur paret samma kväll bjudit in vänner för en avskedsfest på Refshaleøen i Köpenhamn. En vecka senare skulle de båda flytta till Kina för att studera och arbeta.

Gästerna hade redan börjat anlända till festen när Kim plötsligt blev uppringd av Peter Madsen som hon kontaktat flera månader tidigare, gällande en intervjuförfrågan, men sedan inte hört ifrån.

Peter Madsen ska ha erbjudit henne att komma över på en kopp te i hans verkstad, vilket hon också gjorde. Där började de tala om intervjun som Kim ville göra med honom gällande hans raketbygge. Kim var frilansjournalist och tanken var att hon skulle sälja reportaget till ett välkänt internationellt magasin.

Peter Madsen ska under mötet i verkstaden ha sagt att hon var välkommen att göra intervjun samma kväll och att intervjun i så fall skulle göras i hans ubåt som låg förtöjd bara ett par hundra meter bort från den plats där Kim och hennes pojkvän hade sin fest.

Kim återvände till festplatsen där hon resonerade med sin pojkvän om hur hon skulle göra. Inkomsten för reportaget var viktig, samtidigt som hon inte ville lämna sina gäster.

Tillsammans bestämde paret att hon trots allt skulle ge sig av. Intervjun planerades ta cirka två timmar och Kim skulle sedan kunna återvända till festen.

Pojkvännen som fortfarande är mycket påverkad av händelsen ställer inte upp med namn i dokumentären, men för filmteamet har han berättat om diskussionerna som föranledde Kims beslut att följa med Madsen ut i ubåten.

Han ska bland annat ha berättat att Kim erbjudit honom att följa med, vilket han övervägde. I sista stund ska han dock ha tackat nej då han tyckte det kändes dumt att de båda skulle lämna sina gäster.

När Kim seglade iväg med Peter Madsen i ubåten, satt pojkvännen och parets vänner på första parkett på en gräsplätt intill hamnen och vinkade av dem.

Det var sista gången de såg Kim Wall.

Under kvällen fick pojkvännen flera meddelanden från Kim där hon berättade hur begeistrad hon var över turen med ubåten. Ingenting tydde på att hon kände sig rädd eller obekväm. Sedan slutade plötsligt meddelandena att komma och trots ihärdiga försök att få tag på sin flickvän förblev det tyst.

Vid 01.43 ringde pojkvännen till polisen och en halvtimme senare till sjöräddningen.

Dagen därpå sjönk ubåten i danska Kögebukten, men Kim Wall var försvunnen.

Peter Madsen åtalas nu i Köpenhamns tingsrätt misstänkt för att ha misshandlat, mördat och styckat Kim Wall den natten på ubåten Nautilus. Därefter ska han ha dumpat hennes kvarlevor i Öresund.

Madsen nekar till att ha dödat Kim Wall, men erkänner att han styckat kroppen.

Publicerad 26 January 2018 09:18

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen