I måndags besökte statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi Malmö där de berättade att hundratals statliga jobb flyttas till Skåne.

I måndags besökte statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi Malmö där de berättade att hundratals statliga jobb flyttas till Skåne. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Så här tycker de skånska politikerna om de nya statliga jobben

300 statliga jobb ska förflyttas från Stockholmsregionen till Skåne

SKÅNE. Efter regeringens beslut att förflytta hundratals jobb till Skåne har regionala politiker uttalat sig. Att det är positivt tycker både M, L, S och MP – men vad man väntar sig för resultat skiljer sig åt.

Av
Sandra Björklund Qvarfordt

Som Lokaltidningen skrev om under tisdagen har regeringen meddelat att hundratals statliga jobb ska flyttas till Skåne. De största vinnarna när jobben flyttas söderut är Malmö och Kristianstad som totalt får 300 nya arbetstillfällen.

Att omlokaliseringen från huvudstaden till Skåne är positiv är både de regionala Moderaterna, Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens om – men vilka resultat man förväntas se skiljer sig åt partierna emellan.

Så här ser politiker i Skåne på att de statliga jobben flyttas söderut i landet:

Carl Johan Sonneson (M), oppositionsledare i Region Skåne, erkänner i ett pressmeddelande att Skåne borde ha uppemot 5 000 statligt anställda och att 300 nya jobb då låter som ganska lite, men säger att varje nytt jobb är väldigt välkommet.

Pontus Lindberg (M), regionråd, höjer särskilt beslutet att bygga ut Tullverkets verksamhet:

– Nu hoppas vi att dessa resurser bidrar till att inflödet av illegala vapen och narkotika kan stoppas mer effektivt. Det är bra för hela Sverige.

De båda M-politikerna hoppas också på att omlokaliseringen av jobb på Trafikverket ska göra att staten får större förståelse för att fler satsningar behövs på infrastrukturen i Skåne.

Cristina Glad (L) säger i ett pressmeddelande från Liberalerna att hon också är positivt inställd till fler statliga jobb i Skåne, men att hon är kritisk till huruvida omlokaliseringen verkligen räcker för en förändring:

– Jag välkomnar att regeringen fortsätter att flytta fler statliga jobb till Skåne, men det skapar ingen verklig tyngd åt regionen, när huvudkontoren för de viktigaste myndigheterna fortsätter att koncentreras till Stockholm.

De rödgröna i Region Skåne ser omlokaliseringen som en del i att stärka den statliga närvaron och som ett viktigt steg för Skånes utveckling.

Socialdemokraternas Henrik Fritzon, regionstyrelsens ordförande, beskriver det i ett pressmeddelande från De rödgröna som mycket glädjande.

Även Miljöpartiets Anders Åkesson, gruppledare för partiet i Region Skåne, ser det som positivt för Skåne och är extra glad för att myndigheten för tillgängliga medier ska flytta till Malmö:

– Detta knyter an till det arbete som görs vid de Skånska lärosätena samt även inom Region Skåne.

Fakta: 300 nya statliga jobb till Skåningarna

- Totalt blir det 80-100 jobb på Trafikverket i Kristianstad

- Minst 30 jobb på Tullverket ska flyttas från Stockholm till Malmö, utöver de 50 nya tulltjänstemän som ska stärka arbetet vid gränskontrollerna

- Minst 15 jobb på Kronofogdemyndigheten i Kristianstad

- Minst 10 jobb på Tillväxtverket i Malmö

- Myndigheten för tillgängliga medier flyttar verksamheten till Malmö och ger runt 100 jobb

- Nytt digitalt center på Arbetsförmedlingen ska öppna på Rosengård, Malmö, med 100 jobb

- De cirka 300 jobben ska vara på plats i Skåne senast i april år 2020

Publicerad 24 January 2018 07:16