Eva Örtegren, Agneta Dahlgen och Birger Sölverud, boende i Härslöv och engagerade i den lokala S-föreningen, saknar busshelgtrafik mellan Härslöv och Landskrona.

Eva Örtegren, Agneta Dahlgen och Birger Sölverud, boende i Härslöv och engagerade i den lokala S-föreningen, saknar busshelgtrafik mellan Härslöv och Landskrona. "Det påverkar det sociala", säger Birger Sölverud. Foto: Ida Asplund Ådahl

Bybor vill ha utökad bussförbindelse till staden

"Vi har rätt till samma service som övriga kommuninvånare"

HÄRSLÖV/LANDSKRONA.

Möjligheten till social samvaro och att nyttja nöjeslivet i Landskrona drabbas när det inte finns någon busstrafik mellan Härslöv och Landskrona helgtid. Det menar Härslövsbor och byns lokala S-förening som nu trycker på kommunen.

– Vi har rätt till samma service som kommuninvånarna i staden, säger Birger Sölverud.

När vänner och bekanta kommer från Landskrona och hälsar på är sista möjligheten att åka hem med buss vid klockan 20. Och på helgerna finns inte möjligheten att åka in till stan för ett restaurangbesök eller andra nöjen. Det menar Härslövs lokala S-förening som nu vill få till stånd även helgtrafik till och från byn.

– Det fanns när jag flyttade hit för en herrans massa år sedan. Men nu är det borttaget. Det påverkar många här i byn – bland annat barnen som kanske har sportaktiviteter i Landskrona och även de äldre som kanske inte har bil, säger Eva Örtegren, bybo och engagerade i den lokala S-föreningen.

I dag trafikeras linje 260 mellan Ekeby-Landskrona av Skånetrafiken och på vardagarna fungerar det bra. Men på helgen är läget ett annat, menar Birger Sölverud.

– Om man vill åka in till Landskrona en sommarkväll och gå på restaurang och ta ett glas vin. Då är det inte möjligt – man kan inte ta sig med kollektivtrafik. Då är det taxi som gäller, säger han.

Han menar att situationen inte är rimlig.

– Nöjen och fritidsaktiviteter begränsas. Vi betalar minst lika mycket skatt som kommuninvånarna i Landskrona och har därmed rätt att delta i allt som Landskrona har att erbjuda. Vi har dessutom bara åtta kilometer till stan, så det borde vara stadstrafiken – de gröna bussarna – som går här i stället för länstrafiken, säger han.

I en skrivelse till Landskrona stad har föreningen tryckt på om helgtrafik med bussarna från och till byn. Men svaret är de allt annat än nöjda med.

– Man svarade i princip bara att man mottagit skrivelsen. Det är för dåligt, säger Eva Örtegren.

Nöjen och fritidsaktiviteter begränsas. Vi betalar minst lika mycket skatt som kommuninvånarna i Landskrona och har därmed rätt att delta i allt som Landskrona har att erbjuda.

Byborna tog även upp i skrivelsen till staden att man på linjen, i riktning mot Landskrona, saknar en väderskyddad busskur. Något man anser är stadens ansvar.

– Inte heller det kommenterade man, säger Birger Sölverud.

När S-föreningen hade möte var Regionrådet Stefan Svalö inbjuden. Eva Örtegren menar att kommunen, enligt Svalö, har möjlighet att köpa in extratrafik.

– Då borde man kunna köpa in turer till och från Härslöv under helger, säger hon.

– Vi kommer att fortsätta trycka på. Vi tycks inte betraktas som fullvärdiga kommuninvånare. Det är lätt för staden att glömma bort vilka rättigheter vi har som kommuninvånare, men eftersom vi har samma skyldigheter som övriga som bor i kommunen borde vi också ha samma rättigheter.

Publicerad 24 January 2018 05:00