Allt vanligare att spionera på partner via telefonen

Kvinnojourerna: Problemet ökar

SVERIGE. Män som spionerar på sina partners eller ex med hjälp av mobiltelefoner blir allt vanligare.

Av
Hannes Tobiasson

Flera kvinnojourer hävdar att problemet blir allt vanligare, i en runtringning som SR Ekot har gjort.

IT-säkerhetsexperten Take Aanstoot upptäckte själv problemet när en vän drabbades, då dennes ex-partner visste mer om henne än han borde göra.

– Han dök upp på olika ställen och hans syster dök upp i olika ställen, säger Take Aanstoot, som började undersöka sin kompis mobiltelefon, till Ekot.

I det specifika fallet hade mannen lösenordet till sin partners Google-konto och kunde då se hennes GPS-position. Andra sätt kan vara genom tjänsten "hitta min iphone" eller andra platstjänster.

I Ekots kartläggning har 9 av 10 kvinnojourer runt om i landet hjälpt någon som drabbats av tillvägagångssättet, 8 av 10 upplever att problemet har ökat de senaste fem åren.

Ann Isaksson, verksamhetschef på kvinnojouren Alla kvinnors hus i Stockholm säger till Ekot att hon inte är förvånad över siffrorna:

– Det är väl nästan så gott som alla som bor i vårt skyddade boende. Förra året bodde 113 kvinnor i vårt boende, och jag kan säga att i alla fall 80 procent av dem har haft den här problematiken, säger Ann Isaksson.

IT-säkerhetsexperten Take Aanstoot tipsar om att man ska se över sina kontoinställningar på telefonen och se till att bara en själv har tillgång till det och se till att byta lösenord.

Publicerad 23 January 2018 11:31

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen