Friad för mord får 300 000 i skadestånd

Häktades efter mord på Östra kyrkogården

MALMÖ. En 20-årig man satt häktad misstänkt för mord, men han friades av tingsrätten. Nu beviljas han skadestånd för den långa tiden som häktad.

Av
Hannes Tobiasson

Den 20-årige mannen åtalades för att ha mördat en 19-årig man som hittades död på Östra kyrkogården i Malmö i september 2016. 20-åringen och den mördade mannen var båda från Afghanistan och var bekanta med varandra.

20-åringen häktades i december 2016 och i juli året därpå friades mannen av Malmö tingsrätt.

– Bevisningen var väldigt svag, vilket också styrks av att åklagaren inte överklagade domen, sade 20-åringens försvarare Jan-Anders Hybelius till Lokaltidningen.se i samband med att man yrkade om skadestånd.

Skadeståndet man då sökte var på 400 000 kronor.

– Han har suttit frihetsberövad i över sju månader med restriktioner, vilket inneburit ett stort psykiskt lidande, sade mannens advokat Jan-Anders Hybelius.

Skälen bakom storleken på skadeståndet var för de över sex månader han satt häktad, brottets allvarliga art och att han är ostraffad sedan tidigare. Även att han levt under tuffa förhållanden innan flykten innebar också att han var mer känslig än normalt för att sitta inlåst, ansåg man också inverka, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Justitiekanslern, JK, menar att beloppet bör vara högre än vad som är normalt, till följd av att brottet mannens misstänkts för var så pass allvarligt. Men JK anser inte att de övriga omständigheterna ska påverka beloppet, därför bestämmer man skadeståndet till 300 000 kronor, enligt SVT Nyheter Skåne.

Publicerad 22 January 2018 14:14

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen