Familjen förlorade allt i lågorna – då kom grannarna till undsättning

”Det finns inte ord att beskriva vår tacksamhet”

ANDERSLÖV. För en knapp vecka sedan såg familjen Hansen sitt hem försvinna i lågorna. Nu återvänder de till byn där grannarna fixat fram allt de kan tänkas behöva.– Det finns inte ord att beskriva vår tacksamhet. Hade jag kunnat plocka ner månen till dem hade jag gjort det, säger mamma Annika Hansen.

Att tillvaron är skör och kan förändras på ett ögonblick var något som familjen Hansen i Anderslöv fick erfara under onsdagskvällen. De åt middag och kröp sedan upp i soffan för att titta på tv. Den fräna doften av rök upptäcktes först när yngsta dottern gick ner för att hämta vatten. Några timmar senare låg pappa Patrik i respirator och av huset fanns ingenting kvar.

– I princip hade vi bara kläderna vi hade på oss, säger Annika.

Av familjens fem döttrar var tre hemma när branden av okänd anledning startade i pannrummet på 1800-tals villan. De två yngsta tog med sig hunden och ställde sig ute på åkern, medan mamma Annika, pappa Patrik och den äldsta hemmavarande dottern Joanna-Louise, började kämpa mot branden.

– Jag och Joanna-Louise var inne i huset i cirka tio minuter, sedan kändes röken allt för tung och vi fick svårt att andas. Patrik var säkert där inne dubbelt så länge. Han ville så gärna rädda huset att han inte märkte att det var jobbigt att andas. När han kom ut hostade han tills han kräktes.

Pappa Patrik fördes i ilfart med ambulans till sjukhus, där han omedelbart försattes i konstgjord koma och kopplades till en respirator.

– Hans lungor var helt svarta. Varje halvtimme gick man in och sköljde lungorna, berättar Annika.

I dag är Patrik åter med sin familj, men det är långt kvar innan han blir helt återställd.

– Förutom rökskadorna har han även fått brännskador på kroppen.

Efter en halv vecka utspridda hos släktingar och vänner är familjen nu på väg tillbaka till Anderslöv.

Av familjens tidigare liv finns ingenting kvar. Men tack vare generösa grannar och andra boende i byn står de inte på bar backe. Till en början får familjen bo i grannens husbil. Samtidigt letar församlingen med ljus och lykta efter ett mer permanent boende.

– Vi har fått allt vi kan tänkas behöva, kläder, sängkläder, hygienartiklar, ja till och med möbler till ett framtida boende. Det är så många som ringt och frågat om de kan hjälpa oss på något vis. Det finns inte ord att beskriva vår tacksamhet.

Publicerad 22 January 2018 11:34

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen