Elliot,1, dog efter vårdmiss

"Hade han inte fått hjärnskadan hade han levt idag"

KRISTIANSTAD. När Johanna Adolfsson skulle föda barn gick det mesta fel. Under förlossningen gjordes flera misstag som resulterade i att hennes son fick en allvarlig hjärnskada. Mot alla odds lärde han sig ändå att äta, sitta och stå för egen maskin. Men så två veckor efter hans ettårsdag hände det som inte fick hända. Johanna hittade sonen livlös i sin säng.

– Det går inte ihop. Hur ska jag någonsin kunna förklara hur det känns att först föda ett barn som inte lever och sedan hitta samma barn, ett år senare död i sin säng, skriver hon i sin blogg "Elliots mamma", där man kunnat följa familjen från start.

När Elliot föddes den 14 november 2016 på CSK i Kristianstad var det utan vare sig andning eller puls.

– Han var livlös. Blå. Han andades inte, hans hjärta slog inte. Han var död. Alla sprang iväg från rummet medan jag fick ligga kvar, berättar Johanna.

Efter nästan femtio minuters kamp lyckades läkarna till slut få liv i Elliot. Bristen på syre hade vid det laget orsakat svåra skador på hans hjärna och han kom senare att få en CP-diagnos.

I IVOs granskning av fallet har man konstaterat flera allvarliga brister under förlossningen. Bland annat gav barnmorskan Johanna värkstimulerande dropp trots att det inte behövdes. Det gjorde att värkarna kom allt för tätt och syretillförseln till barnet ströps.

I sitt utlåtande skriver IVO att barnmorskan brustit i sitt utövande och inte arbetat gällande patientsäkerhetslagen.

– Jag kan inte i min vildaste fantasi förstå varför hon inte bad om hjälp. Att hon inte sänkte droppet istället för att höja det. Jag kan inte förstå att hon inte gjorde någonting. Jag kan inte förstå att en helt vanlig förlossning kunde gå så här, skriver Johanna i bloggen.

Till en början såg det mörkt ut för Elliot. Först efter fyra veckors intensivvård och eftervård på neonatal fick han komma hem. Sannolikheten var då liten att han någonsin skulle kunna gå, prata, äta eller ens röra sig.

Elliot och Johanna.

Elliot och Johanna. Foto. Privat.

I sin blogg beskriver Johanna hur sonen blev deras patient. De fick mata honom via en slang i näsan och flera gånger i timmen var de tvungna att suga rent i halsen för att hålla andningsvägarna fria.

– Han hatade det. Han grät i panik, men vi var tvungna, skriver hon.

Men Elliot förvånade alla. Plötsligt började mamma Johanna och pappa Jakob se hur deras son gjorde stora motoriska framsteg.

Vi älskade Elliot frisk. Så frisk han hade förutsättningar att bli.

– Han visade oss att ingenting är omöjligt. Han visade oss att kärlek övervinner allt. Vi älskade Elliot frisk. Så frisk han hade förutsättningar att bli.

Vid sin ettårsdag kunde Elliot äta små mängder mat genom munnen, sitta korta stunder och stå upp med stöd av soffan. Han gillade att hoppa och gunga. Han skrattade mycket och sa till och med ett par ord.

Att Elliot skulle göra så stora framsteg var det ingen som trodde och sakta men säkert började familjen planera för en framtid.

– Vi tränade honom, dag in och dag ut. Vi läste forskning och vi träffade olika specialister runt om i Sverige.

I början av 2018 var det tänkt att de skulle åka till England för att träffa ännu ett specialistteam för Elliots räkning. Pengarna hade de fått ihop genom en privat insamling.

Men livet bytte åter riktning för den lilla familjen.

När Johanna kom in i Elliots rum morgonen den första december fann hon sonen livlös i sin säng. Hon ryckte ner honom på golvet och började med hjärt- och lungräddning.

– Denna gång gick det inte att rädda honom. Han var borta. För alltid.

Elliot älskade att hoppa och gunga och skrattade mycket.

Elliot älskade att hoppa och gunga och skrattade mycket. Foto. Privat

Varför Elliot dog har hans föräldrar inte fått svar på. I obduktionsrapporten som blev klar bara häromdagen har man inte kunnat fastställa någon dödsorsak.

– Vad han dog av kunde de inte säga. Men de konstaterade att det var till följd av hjärnskadan. Hade han inte fått den hade han levt i dag, säger Johanna.

Under sin korta tid på jorden hann Elliot göra stora avtryck hos sina närstående.

– Det Elliot har lärt mig som människa, kvinna och mamma, kommer jag alltid att ha med mig. Jag kommer alltid berätta om min superson som gav mig meningen med livet. Jag kommer alltid berätta om hur stolt jag är över honom. Han är min superhjälte. Vår superhjälte. Han gjorde mig till en fantastisk mamma och han gjorde att jag lärde mig uppskatta och ta tillvara på livet. Han lärde mig att alla människor är precis lika vackra och värdefulla, på sitt egna sätt. Jag önskar att alla fick lära känna Elliot.

Publicerad 21 January 2018 07:30

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen