Postnord agerar: Inför ny avgift på dina paket

Billig nätshopping från Kina blir dyrare

SVERIGE. Många gör fynd på nätet när de köper billiga varor från Kina. Ingen moms läggs på priset eftersom varken Tullverket eller Postnord fått någon klarhet vem som bär ansvaret för att moms betalas på utländska varor. Nu agerar Postnord.

– Det här är något vi har efterfrågat länge och beskedet att Postnord nu tar tag i det här tycker vi naturligtvis är positivt. Nu hoppas vi att det här sker skyndsamt, säger Hans Tjernström som är presschef på Svensk Handel, till Breakit.

Efter ett krismöte i veckan kommer en avgift att införas, vilket ska presenteras senast den 1 mars.

Först rapporterades om en avgift om 125 per paket plus moms oavsett varans värde. Det är felaktigt menar Postnord. En avgift om 125 kronor finns redan, men tas endast ut om varan överstiger 22 euro, cirka 220 svenska kronor.

– Det här är ingen ny avgift utan den har vi tagit ut tidigare, säger Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman till Ehandel.se

Många vet inte om, eller struntar i, att moms måste betalas för varor som beställs från till exempel kinesiska e-handelssajter som Wish och Alibaba. Den svenska staten förlorar enligt Veckans Affärer cirka en miljard kronor i skattepengar som uteblivit till följd av att myndigheterna inte haft kännedom om exakt vilka regler som gäller och vems ansvar det varit.

Det nya systemet kommer förutom en höjd avgift även längre väntetid på paketen. Över 150 000 paket hanteras dagligen på postterminaler runt om i landet. Att den nya avgiften blir 125 kronor är inte bestämt, utan Postnord har på uppdrag från Tullverket nu fått fram till den 1 mars att återkomma med en lösning.

– Nej, det (summan om 125 kronor, reds. anm) är inte korrekt. Men det är den hanteringskostnaden vi har i dag. Det vi vet är att det kommer en kostnad. Exakt vad summan kommer att bli kan vi inte svara på, utan det får utredningen visa, säger Thomas Backteman till Ehandel.se.

Publicerad 20 January 2018 05:08

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen