Ny lösning för att komma åt bilmålvakter

Ska kunna bärga bort snabbare

MALMÖ. Problemet med användandet av bilmålvakter gäckar polisen. Göteborgs Stad är senast i raden av att använda ny teknik för att kunna forsla bort bilar med stora skulder. Det skulle vara till stor hjälp, enligt Mats Karlsson vid polisen i Malmö.

Av
Hannes Tobiasson

Att bärga bort bilar skrivna på bilmålvakter har varit ett fokus hos polis och Malmö Stad. Men den processen för parkeringsvakter i Malmö är i dag krånglig.

– I dag kollar man i listor och sedan bärgar man bort på natten. Sedan har ofta polisen påtalat till kommunen om var de här bilarna står, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef vid Malmöpolisen.

Men det kan göras smidigare. I Göteborgs Stad har man börjat använda en teknisk lösning för parkeringsvakter för att kunna se om felparkerade bilar dras med stora obetalda skulder. Med en tjänst från Transportstyrelsen ska parkeringsvakter nu kunna se bilarnas skulder direkt i en handdator och sedan beställa en bärgning.

För att få bogsera bort en bil måste vissa kriterier vara uppfyllda. Det som krävs är att bilen ska vara just felparkerad, på en handikappruta, över flera platser, framför portar etcetera. Den felparkerade bilen ska dessutom dras med felparkeringsböter som överstiger 5 000 kronor.

Sedan drygt ett år tillbaka används lösningen även i Södertälje. Att använda den i Malmö har tidgare varit uppe för diskussion, men inte ännu blivit verklighet. Nu har Mats Karlsson lyft frågan till Malmö Stad igen.

– Fördelarna är bland annat att kommunen kan agera utan inblandning från oss, säger han.

Det betyder inte att samverkan försvinner, men effektiviteten ökar när även kommunens parkeringsvakter kan kolla upp bilarna och beställa bärgning, menar han.

– Då skulle vi kunna arbeta på bred front och agera snabbt och effektivt när vi ser de här bilarna.

Polisen i Malmö har redan tekniken i sina handdatorer och förra året bärgade man bort drygt 1 300 felparkerade bilar i Malmö. Under 2017 tog arbetet fart mot att komma åt bilar skrivna på bilmålvakter genom att forsla bort felparkerade bilar.

– När mina medarbetare fick tillgång till den här lösningen sa de att det borde kommunen ha tillgång till också.

Enligt Mats Karlsson har merparten av de bärgade bilarna inte hämtats ut och han tror att det har avskräckande effekter. För att lösa ut bilen krävs nämligen att böterna betalas.

Publicerad 20 January 2018 08:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen