Annika hittade svårt skadat rådjur mitt på vägbanan

”Fruktansvärt att man låter djur lida”

KÄVLINGE. När Annika Öberg var på väg hem längs 104:an i riktning mot Dösjebro under onsdagskvällen överraskades hon av något stort som låg på vägen. Det visade sig vara ett påkört rådjur som fortfarande levde, men som var för skadat för att flytta sig.

– Det är fruktansvärt att man bara kör iväg. Inte nog med att djuret lider, det kan även leda till ytterligare olyckor, säger Annika.

När Annika kom körande längs 104:an från Kävlinge mot Dösjebro såg hon en mörk bil som stod med sina varningsblinkers på motsatt sida. Hon saktade in, men just som hon skulle stanna körde den andra bilen i väg.

– Jag tänkte att det kanske bara var något barn som behövde sin napp eller något liknande. Men så såg jag något som låg på vägbanan. Jag gick ut och tittade och såg då rådjuret ihopkrupet med benen under sig och huvudet upp. Det tittade på mig med sina stora ögon, men gjorde ingen ansats att fly. Jag antog att den var för skadad, berättar hon.

Annika som var tagen av situationen visste först inte vad hon skulle göra, men strax därefter stannade ytterligare två bilar.

– Tillsammans ringde vi polisen och den ene föraren, som själv var jägare fick snabbt tag på en skyddsjägare som kunde komma ut och avliva djuret, berättar Annika.

Under tiden som de väntade på jägare stoppades trafiken helt i högerfilen. Det hindrade dock inte andra att köra om i rasande fart i vänsterfilen.

– 104:an är väldigt trafikerad och det fanns förare som inte visade någon som helst hänsyn till att vi stod där.

Nu går Annika ut och vädjar till sina medtrafikanter att ta det lugnt i trafiken, men framförallt att ta sitt ansvar när olyckan väl är framme.

– Genom att lämna ett skadat djur på det här viset låter man inte bara djuret lida, man riskerar även allvarliga olyckor.

Annika efterlyser även tydligare information om hur man får tag på skyddsjägare i respektive kommun.

– Jag tycker att alla kommuner borde ha det tydligt på sin hemsida så att man snabbt kan komma i kontakt med rätt person, säger hon.

Så ska du agera om du kolliderar med vilt

Enligt jaktförordningen måste en sammanstötning mellan motorfordon och större vilt rapporteras till polisen även om djuret inte är märkbart skadat. Platsen för kollisionen måste också markeras.

Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.

Det vilt som du har kolliderat med kan antingen ligga dött på plats eller ha gått vidare mer eller mindre skadat. Skadat och trafikdödat vilt ska omhändertas.

  Placera ut varningstriangel så att inte fler olyckor händer.

  Markera alltid olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen.

  Ring 112 och anmäl olyckan.

  Även om viltet ligger dött på platsen ska markering ske som information till andra trafikanter att olyckan är anmäld till polisen.

  Häng upp markeringsremsan på den sida av vägen som viltet försvann efter kollisionen.

  Vid kollision med vildsvin, björn, varg och lodjur placeras markeringsremsan cirka 100 meter från olycksplatsen. Informera polisen om detta.

  Om möjligt avlägsna döda djur från vägbanan, men tänk på din egen säkerhet.

  Försök inte att själv göra ett eftersök, djurets lidande kan förvärras.

  Försök inte att själv avliva det skadade djuret om du inte har den kunskapen.

  Om du har kört på en hund, försök aldrig att avliva den, låt veterinär avgöra.

Källa: Viltolycka.se

Publicerad 19 January 2018 03:59

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen